skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Suomalaisia rauhanturvaajia on maailmalla tällä hetkellä noin 500. Käynnissä on jatkuva haku, jotta heitä saataisiin lisää. Porin prikaatin tiedottaja Markus Malila kertoo Ylen haastattelussa, että suurin haaste tulee eteen äkillisissä operaatioissa.

Rauhanturvaajien hakijamäärä on pysynyt Suomessa samalla tasolla lähes kymmenen vuoden ajan. Viime vuonna sotilaallisen kriisinhallinnan toimintavalmiuteen haki 1 590 reserviläistä. Heistä 75 oli naisia.

– Viime vuosina hakijoiden määrässä ei ole ollut suuria heilahteluja, eikä hakijapiikkiä ole näköpiirissäkään, kertoo Malila.

Maailmanpoliittinen tilanne ei ole ainakaan vielä saanut reserviläisiä innostumaan rauhanturvaamisesta. Suomi osallistuu kansainvälisiin operaatioihin vaihtelevasti. Tällä hetkellä maavoimilla on käynnissä 11 operaatiota ja merivoimilla 2.

– Pärjäämme tällä määrällä välttävästi, mutta haasteita tulee, jos joudumme lisäämään väkeä jonnekin. Sadankin rauhanturvaajan löytäminen nopealla aikataululla aiheuttaa hieman kaivamista, Malila kertoo.

Rauhanturvaajien haku on jatkuvasti avoinna. Koulutus räätälöidään operaatiokohtaisesti. Se kestää 5-8 viikkoa. Tällä hetkellä tarvetta on erityisesti kranaatinheitin- ja raivaajakoulutetuille reserviläisille. Myös erikoisosaajia kaivataan.

– Puutetta on lääkäreistä ja jossain määrin myös hoitohenkilökunnasta. Tarvitsemme myös hyvin yksityiskohtaisia taitoja, kuten kylmälaiteasentajia ja ajoneuvonosturinkuljettajia, kertoo Markus Malila.

In the service of peace