skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Pitkät jutut

Pasi Soikkeli ehdolle Suomen Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtajaksi

”Olen 55-vuotias logistiikka-alan ammattilainen Joensuusta. Rauhanturvaamishistoriani käynnistyi reilut kolme vuosikymmentä sitten Namibiasta ja sen jälkeen tuli heitettyä pari muutakin keikkaa sotilaallisessa mielessä ja siitä vielä muutama siviilikeikka päälle.

Alun perin liityin Pohjois-Karjalan Sinibaretit ry:n (nyk. Pohjois-Karjalan Rauhanturvaajat ry) jäseneksi vuonna 1990 ja olen jo pitkään toiminut Hölkkäri On Web ry:n hallituksessa ja viimeiset puolitoista vuotta myös Suomen Rauhanturvaajaliiton hallituksen jäsenenä. Syksyllä olen jälleen Hölkkäri On Web ry:n ehdokas liiton varapuheenjohtajaksi ja hallituksen jäseneksi. Joensuulaisena ja pohjoiskarjalaisena toisin itäistä ja pohjoista ulottuvuutta liiton puheenjohtajistoon.

Toimiessani liiton hallituksessa olen ehdottanut muun muassa toimikausien rajaamista niin hallitukseen kuin varapuheenjohtajistoon. Vaihtuvuudella taattaisiin se, että liiton johdossa tulisi esiin uusia ajatuksia. Vaihtuvuus takaisi myös tietynlaisen demokratian toteutumisen, koska toimikaudesta toiseen johtopaikoilla olleiden henkilöiden olisi vaikka kahden kauden jälkeen oltava yhden kauden verran sivussa. Tämä myös aktivoisi jäsenyhdistyksiä, koska vaihtuvuus toisi uudenlaisia vaikutusmahdollisuuksia myös pienemmille yhdistyksille ja myös nuoremman polven tekijöille, joita sekä yhdistykset ja liitto tarvitsevat jatkossa toiminnan pyörittämiseen.

Olen ehdolla liiton varapuheenjohtajaksi paitsi tuodakseni vaihtuvuutta varapuheenjohtajistoon, myös vahvistaakseni liiton hallituksessa vastuualueellani olevaa kansainvälistä toimintaa. Erityisesti Pohjoismainen yhteistyö on meille tärkeää ja se tulee tiivistymään entisestään nyt kun olemme Naton jäsenmaa ja jossain vaiheessa myös Ruotsi pääsee liittymään mukaan. Kansainvälisissä yhteistyökokouksissa edustajat kuuluvat kautta linjan maansa puheenjohtajistoon, joten valinta varapuheenjohtajaksi antaisi lisää painoarvoa myös Suomen Rauhanturvaajaliiton edustajalle.”

KUKA?

Nimi: Pasi Soikkeli

Ikä: 55 vuotta

Asuu: Joensuussa

Ammatti: Logistiikka-alan asiantuntija

Sotilasarvo: Reservin sotilasmestari

RT-palvelus: Namibia 1989-90, Kroatia 1992-93 ja Bosnia 1996-97

Siviiliriisinhallinta: UNMIK 2000-04, ONUB 2005-07, UNIFIL 2007-08, EUMM Georgia 2008-12

Kansainvälinen pelastustoiminta: EUPCT teamin TAST-asiantuntija Kuubassa 11/2022 (kuva)

Tehtävät: Suomen Rauhanturvaajaliiton hallituksen jäsen 2022-2023, Hölkkäri On Web ry:n hallituksen jäsen.

Ehdolla: Suomen Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtajaksi ja hallituksen jäseneksi.

Muuta: Oli ehdolla Suomen Rauhanturvaajaliiton varapuheenjohtajaksi myös vuonna 2022, mutta hävisi äänestyksessä Esko Hakuliselle.

MCc Hölkkärin ajokauden avaus 2023

Hölkkärin konepyöräporukka "MCc Hölkkärin" on YK/EU/Nato -tehtävissä olleiden rauhanturvaajien löyhästä ajeluporukasta koostuva sekalainen harrasteluryhmä. Ajelukerholla ei ole kerhotilaa/tallia, emmekä ole minkään erityisen prätkämerkin tai -tyylin kannattajia eikä kuutiotilavuuksien rajoittaja. Mukaantulossa ei ole sen erityisempää jäsenhyväksyntäprosessia tai initaatiorituaaleja, senkun tulet mukaan ja se on siinä. 

 

Tuttu Ajokauden avausteema oli edelleen; reissu ajetaan satoi tai paistoi. Lähtöaamuna todettiin, että Ruotsin puolelta ei ole tullut mitään hyvää, mutta nyt tuli joku lounaanpuoleinen lämpimän ilman työntäys. Eikä nytkään, sillä lämpöisen viikon päivistä juuri tänä päivänä piti sadella. Motoristille sää ei ole este, vaan varustautumiskysymys. Kesäisen mukava lukema +15 C lämpötila veti suuta hevosenkengälle. Tapaamispaikalle saapui turvaajia eri puolilta Suomea kaksirattaisella mootorikulkineella.

 

Mukavaa ja kuivaa ajokeliä olikin ollut tarjolla kaikille, niin pohjoisen, etelän kuin idänsuunnalta saapuville. Todettiin pääosan motoristeista saapuneen taas Suomi-neidon uuman yläpuolelta.

 

Keskisen Suomen osasto ajeli jälleen tuota Suomen lyhyintä valtatietä, jota myös Suomen lyhyimmäksi moottoritieksi kutsutaan. Tämä on Keminmaan ja Tornion välinen VT 29 pätkä, jolla on pituutta vajaat 13 kilometriä. Osa taas saapui maan pisintä yhtenäistä viitoitusosuutta pitkin eli Tornio-Kilpisjärvi länsirajan tietä. Tällä valtatie 21:llä on jännä pohjoinen ulottuvuus eli ”Lapin lisä”; Suomen valtateistä se kohtaa toisen valtatien vain yhdessä paikassa! Kaikilla muilla valtateillä kohtaamisia on vähintään kaksi. Valtatie 21 näet haarautuu Torniossa valtatiestä 29:stä. Tie kohtaa matkallaan kantatiet 98 Övertorneåån Ruotsiin, 83 Rovaniemelle, 80 Kittilään ja Sodankylään, 79 Rovaniemelle ja 83 Enontekiön Hetan kautta Norjaan. Tällä VT 21 osuudella on sitten pituutta hulppeat 459 kilometriä. 

 

Valvottava tartuntatauti (covid-19) yhdellä vakiomotoristilla ja parin muun työesteet rajoittivat tällä kertaa osallistujamäärän seitsemään. Point of contact eli POC:iin saapui Aprillia, Kawasaki, 3 x Harley Davidson, BMW ja Suzuki. Suomen suurin vapaa koski, Kukkolankoski on tuttu paikka meille ja muille esimerkiksi äreän TV-kokki Gordon Ramsayn vierailusta jokunen vuosi sitten. Kiroilevalla brittikokilla ei onnistuneet lippoamishommat TV:ssä. Viime vuonnahan me saimme alan opastusta Kukkolankosken koskenvarren asioista tietävältä oppaalta, Esa Laurilta. Tänä vuonna ei lipottu, vaan tyydyttiin varmoihin sivulaukkusaaliisiin ja ruodottomaan grillimakkaraan. 

 

Kukkolankosken jäät olivat lähtenee noin viikko sitten ja ilma oli koleahko väylänvarressa. Ensin paikalle saapuva oli tehnyt kynsitulet valmiiksi laavulle. Kuten tapana on. Nuotion lämpö grillimakkaroineen ja termoskahveineen olikin kohdillaan ja maistui ajorupeaman jälkeen. Tulisteltiin Kukkolankosken laavulla ja keskusteltiin moottoripyöräilystä.

 

Muisteltiin rauhanturvaamista yleensä vapaamuotoisesti ja runsaasti. Osa paikallaolijoista totesi olleensa mukana NATO-operaatioissa jo reilut parikymmentä vuotta sitten, joten Suomen keväinen NATO:n liittyminen ei ollut ihmeellinen asia.  

 

Suunniteltiin tulevaa kesäkohdetta ja syksyn 2023 ajokauden kesä- ja lopetustapaamisesta. Ajankohtina karkeasti heinä-/elokuu ja syyskuun puoliväli. Kesän 2023 tapahtumat infotaan erikseen niiden lähestyessä.

 

Aurinko hymyili hetken lähtöhetkellä kaikille. Suoritettiin yhdistetty paraati- ja letka-ajo Tornioon, josta joukko haarautui kuka mihinkin päin.  Paluumatkalla oli tienvarsimittarin mukaan +17 C lämmintä. 

 

Kokonaisajomatka yhteensä oli 1638 kilometriä. Nykyisillä bensanhinnoilla (2,049€) ja siitä huolimatta ajokauden avaus saa jatkoa, sillä ensi vuonna tullaan uudestaan. Merkkaa jo MCc Hölkkärin Ajokauden avaus samaan paikkaan 11.5.2024 kalenteriisi.  

 

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille ja mukana olleille rt-henkisille motoristeille. Harvinaista herkkua on harvoin tarjolla. Voisihan se keväinen lauantaipäivä ja kahdeksan keväistä tuntia huonomminkin mennä?

 

Illalla oli Oulusa ajopäivän päälle tarjolla tuttuun tapaan American Car Show, joten moottorihenkinen tapahtumapäivä päättyi mukavasti hienoja jenkkiautoja ja moottoripyöriä katsellen. 

 

El Presidente 

MCc Hölkkärin ajokausi taputeltiin loppuun Taivalkoskella

MCc Hölkkärin ja ajokauden 2022 viimeisin rt-henkinen mopomiitinki oli Taivalkoskella - koleassa syyskelissä! Tukikohtana oli hirsirakenteinen, tilava kaksikerroksinen ja jopa karaoke-mukavuuksilla varustettu erähenkinen mökki Inkeen Taivalkoskella. Mökissä oli mm. iso tupa, 3x mh, 2x sisä-WC/kph ja monenmoisia saunoja, joten paikkahan sopi paremmin kuin hyvin meille. Nopeimmat ilmoittautujat ja osallistujat pääsivät nukkumaan omaan punkan. 

Lähimpään kyläkauppaan oli Lapin mitallla n. kolme poronkusemaa, joten ei ollut pelkoa satunnaista kohtaamisista kylänväen kanssa. Osallistujia ohjeistettiin ottamaan rt-henkisenä prepparina kodin hätävaraa käyttöön eli tutummin "combomuonat"/kuivamuonat/retkieväät ja tarvittavat varusteet sekä nesteytysjuomat kulutuksen mukaan. 

”Koillismaan Surrautus” oli suunnitelmissa tehdä lauantaina. Pääsuuntana 00 eli pohjoinen. Päivälenkille olisi ollut valittavana joko 70 km soratiereitti adventure-henkisille moottoripyörille tai kuskeille. Vaihtoehtona oli 100 km tasaista asfalttia touring-maantiekulkineille per sivu. Surrautukseen oli suunniteltu Pentikin Museo -vierailu, joka kertoo (rt-ilmaiseksi!) miten ja millä kotitalousvälineillä ennen vanhaan elettiin. Esillä olisi ollut yli 4500 esinettä, joita on käytetty suomalaisissa kotitalouksissa 1800-luvun ja toisen maailmansodan välisenä aikana. 

Näyttelyyn on rt-huhujen mukaan kuulemma liitetty mm. vanhoja putkiradioita sekä suomalaisia puukkoja. Viimeksi mainitut olisivatkin olleet vierailun pääasiallinen syy ja mielenkiinnon kohteena. Valitettavasti lauantaiksi suunniteltu ajelukierros jäi motoristille inhottavimman - tiheän, läpitunkevan, kastelevan ja tiheän - tihkusateen vuoksi tekemättä. Ehkä näin oli parempi näin syksyllä? Tutustutaan toisella kertaa sitten?

Sen sijaan sateelta suojassa muisteltiin menneitä YK-hommia runsaasti ja monimuotoisesti. Kehuttiin omia kaksirattaisia kulkineita ja haukutt... arvosteltiin muiden ajo-ominaisuuksia. Majoituksen ja pihapiirin välittömässä läheisyydessä oli erillinen grillikota illanviettoon ja saunamakkaroiden paistoon sekä tynnyrisauna. Rannassa oli erikoisempi puulämmitteinen kotasauna kantovesillä. Saunat olivatkin kovassa käytössä monenmoisten jutustelujen lomassa. Citysissille kiukaan sytyttely, saunan lämmitys ja grillikodan nuotionsavun seurailu makkaran syönnin ohessa on mukavaa ajankulua ja puuhaa. Debriefingiä siis parhaimmillaan!

Ulkolämpötilat pyörvät tukevasti yksinumeroisissa luvuissa koko viikonlopun ajan. Palatessakaan ei tullut liikennehaavereita, vaikka Lapin tyhmimpiä elukoita - poroja- näkyikin kahta puolen tietä eli runsaasti. Bensan nykyhinta kirpaisee edelleen, mutta maksaahan se Tenon lohikin harrasteena. Ajokilometrejä tuli tapahtumaan liittyen kuitenkin 1197 km. 

El Presidente

MCc Hölkkärin äkkilähtökesätankoilu 2022

MCc Hölkkäri kesätankoili mäkärämeiningissä Kontioralliin 1.-3.7.2022. Suomen ehkä pitkäaikaisin kokoontumisajo, Kontioralli, oli poikkeuksellisesti auki kaikille ”ei-jäsenille”. Syy tähän selviää jutun lopussa, mutta tämä mahdollisuus piti käyttää kerrankin hyödyksi! Kun vielä ajelukeliksi on luvattu Lappiin helteistä +30C⁰ säätä koko viikonlopuksi, niin äkkilähtö oli iloinen asia. Nyt oli tarjolla poikkeuksellisesti äkkilähtöä ja ylöspäin! 

 

Hölkkäri On Webin moottoripyörälevien jäsenten fasutapahtuma oli tällä kertaa oma oheistapahtuma itse Kontiorallissa, jonka järjestää Moottoripyöräkerho 69 ry (MP69). Kontrollipaikkana oli Kieringin kauppa ja kahvila. Tänne suunnistettiin Rovaniemen kautta tankaten miestä ja konepyöriä sekä suorittaen viimeiset paikallishankinnat. Tämän jälkeen alkoi porovaara. 

 

Osallistujat saapuivat kontrollipaikalle Kierinkiin kuka mistäkin. Kontrollipaikalla maksettiin osallistumismaksu ja vasta sitten selviää varsinaisen kokoontumis- eli ralllipaikan sijainti. Matkaa kontrollipaikalta varsinaiselle rallipaikalle on yleensä alle 100 km. Tällä kertaa se oli 118 tai 140 kilometriä reitistä riippuen. 

 

Vain korttimaksu kävi Kieringissä, joten isommat setelitukot saattoi huoletta jättää kotiin. Kannattaa varata rahaa kuitenkin reissun verran mukaan. MCc Hölkkärin omat osallistumiskulut (bensakulut + osallistumismaksu 50€ + majoitusmaksu) menevä tyyliin "kättä taskuun". Nopeimmat syövät hitaat ja yhteissisämajoitusta oli rajallisesti. Äkkilähtöön ennakkoilmoittautuneille olisi oleva valkoiset lakanat ja sijattu punkat valmiina Levin Hullussa Porossa, joten makuupussiakaan ei tarvinnut välttämättä mukaan. Telttapaikkoja oli tarjolla Lapin luonnossa halukkaille yöpyjille. 

 

Perjantai-iltana kello 21 oltiin paahteisen kuuman ja helteisen sekä seitsemän tunnin ajelulenkin päätteeksi Levillä. Nesteytyshoito oli aloitettava välittömästi pikakierroksella ja tutustumisella lähialueeseen, koska mukana oli ”new-bie” eli elämänsä ensimmäistä kertaa kokoontumisajossa mukana oleva rt-henkilö. Kauaa ei kukaan jaksanut kierrellä ja riekkua, sillä ajoväsy iski ja uni tuli silmään kokeneemmallakin konkarilla. 

 

Lauantaiaamuna kehuttiin omia ajopelejä ja vertailtiin lisävarusteita sekä varsinkin polttoaineenkulutusta. Ohjelmaa oli järjestäjän tapahtumalehtisen mukaan pitkin päivää. Viikonloppuna keskusteltiin moottoripyöräilystä sekä rauhanturvaamisesta muisteltiin yleisesti ja erikseen runsaan vapaamuotoisesti. Sellaista rentoa omaehtoista debriefinkiä parhaimmillaan. 

 

Mukavaa ja rentouttavaa mopoontumisviikonloppua oli viettämässä viisi paikalle saapunutta motoristia erilaisilla rauhan- ja kriisinhallintataustoilla; Pekka, Kari, Juha, Pasi ja Kimmo. Kiitos kaikille osallistujille. Tapahtumaan ja joukkoon toki olisivat sopineet ne toiset puolenkymmentä "melkein-motoristia", jotka jäivät miettimään osallistumistaan tai olivat muuten kiireisiä. 

 

Paluumatkalla ajettiin ulkomaille. Koukattiin Aavasaksan kohdalta Ruotsin puolelle ja ajeltiin Väylänvartta alas sellaiset 80 km. Polttoainetankkaus naapurimaan puolella kannattaa, sillä menovesi oli nyt kansankodin puolella noin 30 senttiä/litra halvempaa kuin täällä Sohjolassa. 

 

Tapahtuman yhteenlasketuksi ajokilometrimääräksi tuli 4377 kilometriä. Bensiiniä paloi yhteensä reilun öljytynnyrin verran, joten hiilidioksidipäästöjä tuli noin 515 kg. Päästöjä ei kompensoitu. 

 

Niin, virallisia osallistujia Kontioralli-tapahtumaan oli meidän lisäksi vain 485 henkilöä. Parhaimmillaan Kontioralliin on osallistunut 2700 kävijää parikymmentä vuotta sitten. Tämän vuoden osallistujien lukumäärä oli likipitäen sama kuin vuonna 1971 järjestetyssä tapahtumassa.  

 

El Presidente 

Matkaraportin kirjoittaja ei ole MP69:n jäsen eikä missään kytköksissä Kontioralliin

MC Hölkkärin ajokauden avaus 2022

Hölkkärin konepyöräporukka on YK/EU/Nato -tehtävissä olleiden rauhanturvaajien löyhästä ajeluporukasta koostuva sekalainen harrasteluryhmä. "MC Hölkkärin" ajelukerholla ei ole kerhotilaa/tallia, emmekä ole minkään erityisen prätkämerkin tai -tyylin eikä kuutiotilavuuksien kannattajia. Mukaantulossa ei ole sen erityisempää jäsenhyväksyntäprosessia, senkun tulet mukaan ja se on siinä.

Kansalliset kulkutautirajoitukset eivät enää estäneet yleistä tapaamista. Tuttu Ajokauden avausteema oli edelleen; reissu ajetaan satoi tai paistoi. Tänä vuonna ei satanut eikä sää ollut este, vaan ajonautinto. Pilvettömältä taivaalta paistaneesta auringosta ja keväisestä +12C ajolämpötilasta nauttien (kerrankin!) tapaamispaikalle oli saapunut viisi turvaajaa eri puolilta Suomea kaksirattaisella motorisoidulla kulkineella. Mukaan oli tullut jopa yksi "newbie" motoristi. Mukavaa ja kuivaa ajokeliä olikin tarjolla, niin pohjoisen, etelän kuin idänsuunnalta saapuville. Point of contact eli POC:iin saapui Aprillia, BMW, Harley Davidson, Honda ja Suzuki. 

Kukkolankoskelle ensin paikalle saapuva tekee kynsitulet valmiiksi laavulle. Kuten tapana on. Nuotion lämpö nokipannukahveineen olikin kohdillaan ja maistui ajorupeaman jälkeen. Tulisteltiin tovi Kukkolankosken laavulla. Porukalla hämmästeltiin pohjoisen Suomen ilmaston muutosta. Parit maggaratkin grillailtiin pahimpaan nälkään. Todettiin pääosan motoristeista saapuneen Suomi-neidon uuman yläpuolelta.

Tänä vuonna oli tarjolla tilattua paikallisohjelmaa. Paikalle oli saatu hommattua rt-sisko Nurmoksen Tainan suopealla avustuksella koskenvarren asioista tietävä opas, Esa Lauri. Hän kertoikin Kukkolankosken historiaa ja tarinoita perinnekalastuksesta, mm. lippoamisesta ja rantanuottauksesta yleensä sekä nahkiaisten, mateen ja siian pyynnistä. Parhaat ottipaikatkin kuultiin. Suomen suurimman vapaan kosken, Kukkolankosken jäät olivat lähtenee viikko sitten.

Keskusteltiin moottoripyöräilystä. Muisteltiin rauhanturvaamista yleensä vapaamuotoisesti - mutta runsaasti. Osa paikallaolijoista totesi olleensa mukana jo NATO-operaatio(i)ssa jo reilut parikymmentä vuotta sitten, joten Suomen tuleva NATOon liittyminen ei ollut ihimeellinen asia. Suunniteltiin tulevaa ja keskusteltiin syyskesän 2022 tapaamisesta. Luovutettiin aloittajajäsen Konthalle aiemmin myönnetty ja teetetty "Original Member" -merkki huomionosoituksena.

Yhdistetty paraati- ja letka-ajo eli ulkomaille syömään (Ruotsin puolelle Ikeaan) siirtyi teknisen haverin vuoksi. Erääseen kulkineeseen oli tullut kalustotappioita tulomatkalla. Hänen pyörästä toinen sivulaukku oli pudonnut huomaamatta ja mystisesti? Osa porukasta hajaantui sitä etsimään tuloreitin varrelta. Aurinko hymyili siitä huolimatta lähtöhetkellä kaikille. Paluumatkalla oli tienvarsimittarin mukaan +17 C lämmintä.

 

Tällä yhteistapahtumalla hyvä mieli tuli osallistujille. Kokonaisajomatka yhteensä oli 1438 kilometriäNykyisillä bensanhinnoilla tuli hieman ikävä viime vuoden 1,59 € hintoja. Siitä huolimatta ajokauden avaus saa jatkoa, sillä ensi vuonna tullaan uudestaan. Merkkaa jo "MC Hölkkärin" ajokauden avaus samaan paikkaan 13.5.2023 kalenteriisi.  

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille ja mukana olleille rt-henkisille motoristeille. Harvinaista herkkua on harvoin tarjolla. Voisihan se keväinen lauantaipäivä ja kahdeksan keväistä tuntia huonomminkin mennä?  

El Presidente

In the service of peace