skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Pitkät jutut

MCc Hölkkärin ajokausi taputeltiin loppuun Taivalkoskella

MCc Hölkkärin ja ajokauden 2022 viimeisin rt-henkinen mopomiitinki oli Taivalkoskella - koleassa syyskelissä! Tukikohtana oli hirsirakenteinen, tilava kaksikerroksinen ja jopa karaoke-mukavuuksilla varustettu erähenkinen mökki Inkeen Taivalkoskella. Mökissä oli mm. iso tupa, 3x mh, 2x sisä-WC/kph ja monenmoisia saunoja, joten paikkahan sopi paremmin kuin hyvin meille. Nopeimmat ilmoittautujat ja osallistujat pääsivät nukkumaan omaan punkan. 

Lähimpään kyläkauppaan oli Lapin mitallla n. kolme poronkusemaa, joten ei ollut pelkoa satunnaista kohtaamisista kylänväen kanssa. Osallistujia ohjeistettiin ottamaan rt-henkisenä prepparina kodin hätävaraa käyttöön eli tutummin "combomuonat"/kuivamuonat/retkieväät ja tarvittavat varusteet sekä nesteytysjuomat kulutuksen mukaan. 

”Koillismaan Surrautus” oli suunnitelmissa tehdä lauantaina. Pääsuuntana 00 eli pohjoinen. Päivälenkille olisi ollut valittavana joko 70 km soratiereitti adventure-henkisille moottoripyörille tai kuskeille. Vaihtoehtona oli 100 km tasaista asfalttia touring-maantiekulkineille per sivu. Surrautukseen oli suunniteltu Pentikin Museo -vierailu, joka kertoo (rt-ilmaiseksi!) miten ja millä kotitalousvälineillä ennen vanhaan elettiin. Esillä olisi ollut yli 4500 esinettä, joita on käytetty suomalaisissa kotitalouksissa 1800-luvun ja toisen maailmansodan välisenä aikana. 

Näyttelyyn on rt-huhujen mukaan kuulemma liitetty mm. vanhoja putkiradioita sekä suomalaisia puukkoja. Viimeksi mainitut olisivatkin olleet vierailun pääasiallinen syy ja mielenkiinnon kohteena. Valitettavasti lauantaiksi suunniteltu ajelukierros jäi motoristille inhottavimman - tiheän, läpitunkevan, kastelevan ja tiheän - tihkusateen vuoksi tekemättä. Ehkä näin oli parempi näin syksyllä? Tutustutaan toisella kertaa sitten?

Sen sijaan sateelta suojassa muisteltiin menneitä YK-hommia runsaasti ja monimuotoisesti. Kehuttiin omia kaksirattaisia kulkineita ja haukutt... arvosteltiin muiden ajo-ominaisuuksia. Majoituksen ja pihapiirin välittömässä läheisyydessä oli erillinen grillikota illanviettoon ja saunamakkaroiden paistoon sekä tynnyrisauna. Rannassa oli erikoisempi puulämmitteinen kotasauna kantovesillä. Saunat olivatkin kovassa käytössä monenmoisten jutustelujen lomassa. Citysissille kiukaan sytyttely, saunan lämmitys ja grillikodan nuotionsavun seurailu makkaran syönnin ohessa on mukavaa ajankulua ja puuhaa. Debriefingiä siis parhaimmillaan!

Ulkolämpötilat pyörvät tukevasti yksinumeroisissa luvuissa koko viikonlopun ajan. Palatessakaan ei tullut liikennehaavereita, vaikka Lapin tyhmimpiä elukoita - poroja- näkyikin kahta puolen tietä eli runsaasti. Bensan nykyhinta kirpaisee edelleen, mutta maksaahan se Tenon lohikin harrasteena. Ajokilometrejä tuli tapahtumaan liittyen kuitenkin 1197 km. 

El Presidente

MCc Hölkkärin äkkilähtökesätankoilu 2022

MCc Hölkkäri kesätankoili mäkärämeiningissä Kontioralliin 1.-3.7.2022. Suomen ehkä pitkäaikaisin kokoontumisajo, Kontioralli, oli poikkeuksellisesti auki kaikille ”ei-jäsenille”. Syy tähän selviää jutun lopussa, mutta tämä mahdollisuus piti käyttää kerrankin hyödyksi! Kun vielä ajelukeliksi on luvattu Lappiin helteistä +30C⁰ säätä koko viikonlopuksi, niin äkkilähtö oli iloinen asia. Nyt oli tarjolla poikkeuksellisesti äkkilähtöä ja ylöspäin! 

 

Hölkkäri On Webin moottoripyörälevien jäsenten fasutapahtuma oli tällä kertaa oma oheistapahtuma itse Kontiorallissa, jonka järjestää Moottoripyöräkerho 69 ry (MP69). Kontrollipaikkana oli Kieringin kauppa ja kahvila. Tänne suunnistettiin Rovaniemen kautta tankaten miestä ja konepyöriä sekä suorittaen viimeiset paikallishankinnat. Tämän jälkeen alkoi porovaara. 

 

Osallistujat saapuivat kontrollipaikalle Kierinkiin kuka mistäkin. Kontrollipaikalla maksettiin osallistumismaksu ja vasta sitten selviää varsinaisen kokoontumis- eli ralllipaikan sijainti. Matkaa kontrollipaikalta varsinaiselle rallipaikalle on yleensä alle 100 km. Tällä kertaa se oli 118 tai 140 kilometriä reitistä riippuen. 

 

Vain korttimaksu kävi Kieringissä, joten isommat setelitukot saattoi huoletta jättää kotiin. Kannattaa varata rahaa kuitenkin reissun verran mukaan. MCc Hölkkärin omat osallistumiskulut (bensakulut + osallistumismaksu 50€ + majoitusmaksu) menevä tyyliin "kättä taskuun". Nopeimmat syövät hitaat ja yhteissisämajoitusta oli rajallisesti. Äkkilähtöön ennakkoilmoittautuneille olisi oleva valkoiset lakanat ja sijattu punkat valmiina Levin Hullussa Porossa, joten makuupussiakaan ei tarvinnut välttämättä mukaan. Telttapaikkoja oli tarjolla Lapin luonnossa halukkaille yöpyjille. 

 

Perjantai-iltana kello 21 oltiin paahteisen kuuman ja helteisen sekä seitsemän tunnin ajelulenkin päätteeksi Levillä. Nesteytyshoito oli aloitettava välittömästi pikakierroksella ja tutustumisella lähialueeseen, koska mukana oli ”new-bie” eli elämänsä ensimmäistä kertaa kokoontumisajossa mukana oleva rt-henkilö. Kauaa ei kukaan jaksanut kierrellä ja riekkua, sillä ajoväsy iski ja uni tuli silmään kokeneemmallakin konkarilla. 

 

Lauantaiaamuna kehuttiin omia ajopelejä ja vertailtiin lisävarusteita sekä varsinkin polttoaineenkulutusta. Ohjelmaa oli järjestäjän tapahtumalehtisen mukaan pitkin päivää. Viikonloppuna keskusteltiin moottoripyöräilystä sekä rauhanturvaamisesta muisteltiin yleisesti ja erikseen runsaan vapaamuotoisesti. Sellaista rentoa omaehtoista debriefinkiä parhaimmillaan. 

 

Mukavaa ja rentouttavaa mopoontumisviikonloppua oli viettämässä viisi paikalle saapunutta motoristia erilaisilla rauhan- ja kriisinhallintataustoilla; Pekka, Kari, Juha, Pasi ja Kimmo. Kiitos kaikille osallistujille. Tapahtumaan ja joukkoon toki olisivat sopineet ne toiset puolenkymmentä "melkein-motoristia", jotka jäivät miettimään osallistumistaan tai olivat muuten kiireisiä. 

 

Paluumatkalla ajettiin ulkomaille. Koukattiin Aavasaksan kohdalta Ruotsin puolelle ja ajeltiin Väylänvartta alas sellaiset 80 km. Polttoainetankkaus naapurimaan puolella kannattaa, sillä menovesi oli nyt kansankodin puolella noin 30 senttiä/litra halvempaa kuin täällä Sohjolassa. 

 

Tapahtuman yhteenlasketuksi ajokilometrimääräksi tuli 4377 kilometriä. Bensiiniä paloi yhteensä reilun öljytynnyrin verran, joten hiilidioksidipäästöjä tuli noin 515 kg. Päästöjä ei kompensoitu. 

 

Niin, virallisia osallistujia Kontioralli-tapahtumaan oli meidän lisäksi vain 485 henkilöä. Parhaimmillaan Kontioralliin on osallistunut 2700 kävijää parikymmentä vuotta sitten. Tämän vuoden osallistujien lukumäärä oli likipitäen sama kuin vuonna 1971 järjestetyssä tapahtumassa.  

 

El Presidente 

Matkaraportin kirjoittaja ei ole MP69:n jäsen eikä missään kytköksissä Kontioralliin

MC Hölkkärin ajokauden avaus 2022

Hölkkärin konepyöräporukka on YK/EU/Nato -tehtävissä olleiden rauhanturvaajien löyhästä ajeluporukasta koostuva sekalainen harrasteluryhmä. "MC Hölkkärin" ajelukerholla ei ole kerhotilaa/tallia, emmekä ole minkään erityisen prätkämerkin tai -tyylin eikä kuutiotilavuuksien kannattajia. Mukaantulossa ei ole sen erityisempää jäsenhyväksyntäprosessia, senkun tulet mukaan ja se on siinä.

Kansalliset kulkutautirajoitukset eivät enää estäneet yleistä tapaamista. Tuttu Ajokauden avausteema oli edelleen; reissu ajetaan satoi tai paistoi. Tänä vuonna ei satanut eikä sää ollut este, vaan ajonautinto. Pilvettömältä taivaalta paistaneesta auringosta ja keväisestä +12C ajolämpötilasta nauttien (kerrankin!) tapaamispaikalle oli saapunut viisi turvaajaa eri puolilta Suomea kaksirattaisella motorisoidulla kulkineella. Mukaan oli tullut jopa yksi "newbie" motoristi. Mukavaa ja kuivaa ajokeliä olikin tarjolla, niin pohjoisen, etelän kuin idänsuunnalta saapuville. Point of contact eli POC:iin saapui Aprillia, BMW, Harley Davidson, Honda ja Suzuki. 

Kukkolankoskelle ensin paikalle saapuva tekee kynsitulet valmiiksi laavulle. Kuten tapana on. Nuotion lämpö nokipannukahveineen olikin kohdillaan ja maistui ajorupeaman jälkeen. Tulisteltiin tovi Kukkolankosken laavulla. Porukalla hämmästeltiin pohjoisen Suomen ilmaston muutosta. Parit maggaratkin grillailtiin pahimpaan nälkään. Todettiin pääosan motoristeista saapuneen Suomi-neidon uuman yläpuolelta.

Tänä vuonna oli tarjolla tilattua paikallisohjelmaa. Paikalle oli saatu hommattua rt-sisko Nurmoksen Tainan suopealla avustuksella koskenvarren asioista tietävä opas, Esa Lauri. Hän kertoikin Kukkolankosken historiaa ja tarinoita perinnekalastuksesta, mm. lippoamisesta ja rantanuottauksesta yleensä sekä nahkiaisten, mateen ja siian pyynnistä. Parhaat ottipaikatkin kuultiin. Suomen suurimman vapaan kosken, Kukkolankosken jäät olivat lähtenee viikko sitten.

Keskusteltiin moottoripyöräilystä. Muisteltiin rauhanturvaamista yleensä vapaamuotoisesti - mutta runsaasti. Osa paikallaolijoista totesi olleensa mukana jo NATO-operaatio(i)ssa jo reilut parikymmentä vuotta sitten, joten Suomen tuleva NATOon liittyminen ei ollut ihimeellinen asia. Suunniteltiin tulevaa ja keskusteltiin syyskesän 2022 tapaamisesta. Luovutettiin aloittajajäsen Konthalle aiemmin myönnetty ja teetetty "Original Member" -merkki huomionosoituksena.

Yhdistetty paraati- ja letka-ajo eli ulkomaille syömään (Ruotsin puolelle Ikeaan) siirtyi teknisen haverin vuoksi. Erääseen kulkineeseen oli tullut kalustotappioita tulomatkalla. Hänen pyörästä toinen sivulaukku oli pudonnut huomaamatta ja mystisesti? Osa porukasta hajaantui sitä etsimään tuloreitin varrelta. Aurinko hymyili siitä huolimatta lähtöhetkellä kaikille. Paluumatkalla oli tienvarsimittarin mukaan +17 C lämmintä.

 

Tällä yhteistapahtumalla hyvä mieli tuli osallistujille. Kokonaisajomatka yhteensä oli 1438 kilometriäNykyisillä bensanhinnoilla tuli hieman ikävä viime vuoden 1,59 € hintoja. Siitä huolimatta ajokauden avaus saa jatkoa, sillä ensi vuonna tullaan uudestaan. Merkkaa jo "MC Hölkkärin" ajokauden avaus samaan paikkaan 13.5.2023 kalenteriisi.  

Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille ja mukana olleille rt-henkisille motoristeille. Harvinaista herkkua on harvoin tarjolla. Voisihan se keväinen lauantaipäivä ja kahdeksan keväistä tuntia huonomminkin mennä?  

El Presidente

Hölkkärin kesäpäristely 2021

Elokuussa ajeltiin teemalla MC Hölkkäri goes Jänkhä part 2 eli kesäpäristeltiin konepyörillä Napapiirin yläpuolelle. Suomen koronatilanteen vuoksi osallistujien oli tultava oireettomana paikalle, rokotettuna ja osallistua terveenä. Ajankohdaksi tuli 13.-15.8.2021 viikonloppu. Kokoontumispaikaksi löytyi Napapiirin järviloman mökki Iso-Vietosen rannalta, jota voinemme kyllä suositella muillekin. Paikalla on myös polttoaineen myyntiä, joten tarvittaessa monenmoiset moottorikulkineet saa tankattua siellä.

 

Kyseessä ei ollut mikään nuhjuinen varaustupa, eräkämppä eikä kammi, vaan kunnon 87 neliöinen ja 4+4 hengen chalet kaikilla varusteilla. Tasosta kertoo jo sekin, että majoitusvaraussivustolla on netissäkin arvostelupisteet 9,7 / 10, joten fasiliteetit oli kyllä kohdillaan. Nopeimmille ennakkoilmoittautuneille oli valmiiksi sijattu punkat valmiiksi, joten makuupussiakaan ei tarvinnut mukaan. Tämä sopi siten 15. kokoontumiskerran juhlateemaan paremmin kuin hyvin. 

 

Perjantai-iltana kehuttiin omia ajopelejä, vertailtiin lisävarusteita tai oltiin salaa kateellisia toisen uudelle kaksirattaiselle kulkineelle. Ajokaluston tuore päivitys kun oli tapahtunut eräälle osallistujalle hiljakkoin. Täytyykin häntä onnitella loistavasta Bayerische Motoren Werke AG -tehtaan all-round-henkisen ajokaluston valinnasta (merkki ja malli) ja sen hankinnasta. Varsinkin kun oli vielä sattunut saamaan sen rauhanturvaajille tuttuun ns. ”special price” hintaan. 

 

Lauantaipäivän palaverissa päätettiin esittää ja kutsua MC Hölkkärin-jäsen Lekuri:n (#1) ja jäsen Kontha:n (#2) MC Hölkkärin kunniajäseniksi. Perusteluna yhteisen ajelutoiminnan aloittaminen vuonna 2007 tehdyllä silloisella ns. ”Lappi Tourilla”. Lekurille huomioitiin erikseen erityismaininta MC Hölkkärin ainoasta tähän mennessä suoritetusta ja vanhemmalla motoristi-iällä tehdystä Rautaperseajosta vuonna 2017. Jäsen Konthalle erikseen maininta vuoden 2008 Yyterin tapaamisen pitkä ajomatka koleassa syyslämpötilassa. 

 

Kunniajäsenyys oikeutta osallistumaan kaikkiin MC Hölkkärin omiin tapahtumiin, tilanteen niin määrätessä ilman moottoripyörä- ja ajeluvelvoitetta sekä käyttämään kunniajäsenyyttä osoittavaa nimikettä ”original”. Muita velvoitteita, oikeuksia tai etuuksia ei kunniajäsenyydestä ole. Lekurille soitettiin heti tuoreet onnittelut, josta hän oli hyvin otettuna. 

 

Lauantaiaamuna oli moottoriteknisiä ongelmia. Italialaisvalmisteinen kulkine ei suostunut käynnistymään kosteassa kelissä eikä mukana ollut pikku lisävirtabuusteri auttanut, vaan apua oli hälytettävä naapurikylältä. Työkalujakaan ei ollut italoprinsessalla mukana. Lapissa on aina tapana auttaa pulaan joutunutta, koska seuraava avunpyyntökerta ja -tarve voi olla itsellä. Puhdistelu- ja kuivausoperaation jälkeen auton akulla ja sen lisävirralla kone käynnistyikin. 

 

Lauantain noin 100 km päiväkäynti ja ajomatka suuntautui Pellon kylään Eero Mäntyrannan patsaalle. Hän oli kilpahiihtäjä ja kolminkertainen olympiavoittaja 1960-70 -luvulla. 

 

Päivälenkillä testattiin moottoripyörien vääntö- ja varsinkin jarrutusominaisuuksia. Mennessä koettiin 83-tiellä lappilaista läheltä piti ja liki meni -tilanne eli lisäjännitystä, kun Lapin tyhmin elukka, poro juoksi ajoletkan kahden pyörän välistä tien yli. Onneksi tässä selvittiin säikähdyksellä ja ABS-äkkijarrutuksella. G-voimia ja kestoa voitiin jälkikäteen tarkastella ko.pyörämerkin puhelinsovelluksella. 

 

Viereisellä ja avoinna olevassa lounaspaikassa syötiin lämpimät ja maukkaat omakustannuslounaat. Lihapadalla ja/tai pizzalla jaksaa ajella. Poislähtiessä seurattiin Pellon sillankorvasta tovi toista lappilaista urheilulajia watercrossia, jossa moottorikelkalla ajetaan vedenpäällä.  Viikonloppuna keskusteltiin saunomisten ja ruokailujen välissä moottoripyöräilystä sekä rauhanturvaamisesta muisteltiin yleisesti ja erikseen runsaan vapaamuotoisesti. Kilpailuhenkisyyttä testattiin perjantaina kansallispeli mölkyssä ja frisbeegolfissa lauantaina. Sellaista rentoa omaehtoista debriefinkiä parhaimmillaan. 

 

Mukavaa ja rentouttavaa mopoontumisviikonloppua oli viettämässä kuusi paikalle saapunutta motoristia erilaisilla rauhan- ja kriisinhallintataustoilla; Kimmo K, Onni T, Pekka K, Snadi, Pasi H. ja Kimmo L. Kiitos osallistujille. Tapahtumaan ja joukkoon olisivat sopineet ne puolenkymmentä "melkein-motoristia", jotka yhä miettivät osallistumistaan. 

 

Tapahtuman yhteenlasketuksi ajokilometrimääräksi tuli 2613 kilometriä 

  

El Presidente  

MC Hölkkärin rt-henkinen tankosuunnistusjuhani 2020

Elokuun ensimmäisen viikonlopun ja syyskesän pikatapaamisen MC Hölkkäri järjesti "CoVuo20" -teemalla ja nyt suunnistaen Vuokattiin koordinaattien perusteella. Paikkahan on yllättävän lähellä ja mahtaviin vaaramaisemiin on helppo tulla monesta suuntaa. Ajosää oli suomalaisittain vaihtelevan tyypillinen; hieman koleaa, auringonpaistetta ja vesisadetta.

 

Majoituspaikaksi valikoitui siisti vuokramajoitus Jäähelmi, ihan Nuasjärven rannassa. Tarkempi katuosoite oli Jäätiöntiellä. Vuokramökkipalvelun tarjosi joku-loma-rengas kohtuullista korvausta vastaan. HK-blöötä, metukkaa ja ruisleipää ei tarvinnut kenenkään motoristin rahdata perjantaina turhana ajopainona, sillä ruokakauppa sijaitsi kävelymatkan päässä. Kello 19:15 saapui paikalle viimeinenkin konepyörätankoilija ihan ennakkoaikataulussaan.

 

Pääasiallisen henkilökohtaisen ajokaluston vaihtoa (merkki tai malli) ei ollut tapahtunut sitten viime näkemän. Yhdelle oli tullut kalustomäärän lisäys ja sen uuteen genreen perehtyminen hankintatyyliin: "vanhenin, koeajoin ja ostin". Edelleen jokainen kuljettaja luotti tuttuihin ja hyväksi havaittuihin menopelikonsepteihin aakkosjärjestyksessä; Aprilia, BMW, 2xHD, Honda ja 2xSuzuki.

Lauantain reilun 80 km pituinen yhteispäivälenkki ajettiin kuivassa kelissä. Ajelukohteeksi suuntautui ensin läheinen vaaranlaki ja sieltä suunnistettiin kolmen jiin Kajjjaanin ytimeen. Yksi motorisoitu kulkine ja kuljettaja ei lähtenyt teknisistä syistä ajelulenkille. Se pakollinen yhteispotretti otettiin sitten ylösajaneista osallistujista Vuokatinvaaraan laella sitten ilman häntä.

 

Turvallisuus- ja lakiasiatkin huomioitiin. Mitattiin halukkailta ajoneuvon pakoputken päästä äänenpaineen desibelit virallisella Limit 7000 -mittarilla jylhissä vaaramaisemissa. Tyhjäkäynti arvot oli yleisesti sallituilla tasoilla. Suurin yksittäinen meluarvopiikki löytyi eräästä amerikkalaisvalmisteisesta kulkineesta 119 dB/A. Knoppitietona kipukynnys on 125 dB:stä alkaen.

 

Kajaanissa yksityisen henkilön harrastama ja pitämä "Kajaanin Ase- ja Varusmuseo" oli lauantaina 1.8.2020 viimeistä kertaa auki Lönnrotinkadulla. Kriha-yhteydellä saatiin pääsymaksusta 37% alennusta/kävijä. Repertuaaria ja mil-esineistöä tarkastettiin tarkoin ja hartaasti. Eräistä esineistä oli jotain nostalgisia muisteluja itse kullakin. Näyttelyn esineistöä oli myös vapaasti myytävänä. Joitain ostotarjouksiakin tehtiin. 

 

Sattumalta parkkialueella oli samaan aikaan avoin rompetori ja peräkontti-/vilttikirppis sekä HD-harrastajia tarjoilemassa hernesoppaa ja grillimaggaraa. Joten silmäkarkkia riitti kaikille silmille ja vatsoille ulkonakin.

 

Tämän militaria- ja moottorikierroksen jälkeen päiväohjelmassa oli takaisin ajelua majoitukseen. Talvivaaran bioliotuskasoja ei käyty tarkistamassa. Päivö-myrskytuhojen ihmettelyä riitti tienvarsien varrella sekä suoritettiin paikallisostoksien täydennystä. 

 

Keskusteltiin ruuanlaiton yhteydessä moottoripyöräilystä kotimaassa ja rt-tehtävissä. Muisteltiin löylyjen välissä ja varsinkin niiden jälkeen rauhanturvaamista vapaamuotoisesti mutta runsaasti.

 

CorVuo20-statiikkaa

Osallistujia: 7 motoristia erilaisilla rauhan- ja kriisinhallintataustoilla

Pisin päivämatka, pe: 595 km

Pisin meno-paluumatka: 1032 km

 

Osallistuneiden yhteenlaskettu ajokilometrimäärä: 4762 km

 

 

Maine on meillä kaikilla yhteinen. Mopoontumishomma saa jatkoa, sillä ensi vuonna kokoonnutaan uudestaan 15. juhlakerran merkeissä. Päätettiin aloittaa jonkinmoiset ennakkovalmistelut. Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille rt-henkisille motoristeille ja varsinkin viimehetken osallistujalle mukaantulosta. Hyvä reissu, parempi mieli!

 

Sunnuntaiaamuna oli vuorossa enää kotimatkalle lähtö. Välitankkauksissa havaittiin polttoaineen hinnan pompsahtaminen hallituksen ilmastotoimenpiteiden johdosta vuosisadan suurimmalla korotuksella. Sadekuurot kastelivat tasapuolisesti niin etelän, lännen kuin pohjoisen suunnan kotiinpalaajat.

 

 

The President

In the service of peace