skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Vuosien ajan on mietitty, pitäisikö rauhanturvatehtävissä palvelleille suomalaisille myöntää veteraani-status, kuten muissa Pohjoismaissa on tehty jo aikaa sitten. Nyt soutaminen ja huopaaminen on asian tiimoilta saatu siihen pisteeseen, että status on täyttä totta.

– Suomessa on tähän asti keskitytty veteraaniasioissa sotiemme veteraaneihin, mikä on ollut aivan oikein. He olivat aikoinaan puolustamassa maatamme ja rakensivat maan uudelleen sotien jälkeen. Meillä tilanne on siis veteraaniasioissa toisenlainen kuin muissa Pohjoismaissa, missä ei ole samanlaista veteraaniperintöä kuin meillä, kertoo Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, kenraaliluutnantti evp Paavo Kiljunen.

Kiljusen mukaan nyt on sopiva aika ryhtyä puhumaan myös kriisinhallintaveteraaneista.

– Haluan korostaa, että tässä ei olla millään tavalla astumassa sotiemme veteraanien varpaille tai olla kärkkymässä heidän etujaan tai varojaan. Tämä on täysin eri asia.

Veteraanistatuksen myötä nykyisten ja entisten rauhanturvaajien tukiverkosto paranee.

– Asiaan liittyy muun muassa tapaturmalain uudistaminen, missä kriisinhallinta-asioihin tehdään oma lakinsa. Se on iso asia, mikä menee eduskunnan käsittelyyn vielä tämän vuoden aikana.

Mitä kriisinhallintaveteraanistatus sitten pitää sisällään?

– Sisällön laatiminen on vielä alkutekijöissään. Olemme miettineet etuisuuksien saamista julkishallinnon puolelta sekä yksityisiltä yrityksiltä. Etuisuudet voisivat olla valtakunnallisia tai sitten paikallisesti sovittuja.

Puolustusministeriö lähettää jokaiselle rauhanturvatehtävissä palvelleille henkilöille, joiden osoitetiedot ovat puolustusvoimien tiedossa, oman kriisinhallintaveteraanikortin jolla statuksen pystyy todistamaan. Korttien jakelu suoritetaan 8. joulukuuta 2016 mennessä. Mikäli osoite ei ole puolustusvoimien tiedossa, sen saa itselleen anomalla. 

Entisenä rauhanturvaajana Kiljunen on itsekin veteraanistatusasiasta mielissään.

– Minusta tämä on tärkeä asia. Tämä on periaatteessa valtionhallinnon tunnustus jokaiselle palveluksessa olleelle henkilölle. Kaikkine lakimuutoksineen tästä on aikaa myöden apua muun muassa jälkihoidossa. Myös vammautumistapauksissa vältetään pitkät ja ikävät korvausprosessit, koska tämän uudistuksen myötä asiat ovat yksinkertaisempia ja selkeimpiä.

In the service of peace