Multinational Force Beirutissa perustettiin Sabran Ja Shatillan verilöylyn jälkeen syksyllä 1982. Olimme YKSL 1:n aikaan useinkin saattuetehtävissä Beirutissa etelästä ja liikuimme kaupungissa samoilla alueilla kuin MNF, jossa toimi amerikkalaisten lisäksi ranskalaisia, brittejä ja italialaisia. US Marine Corps piti lentokentän vieressä päämajaansa ja ranta-alueella raskaampaa kalustoansa.

Toukokuun lopulla 1983 olimme taas Beirutissa ja vietimme aikaa lentokentän vierellä olevalla UNIFIL:in kompleksissa, joka oli mainitun USMC:n tukikohdan läheisyydessä. Ihmettelin itsekseni hieman sitä avointa kenttää, mikä merijalkaväen ison rakennuksen edessä oli, ilman mitään liikkumista vaikeuttavia porsaita, aitoja tai edes hiekkasäkkejä. Niitähän omalla toiminta-alueellamme oli kaikilla poseilla ja suomalaisten tultua alueelle vielä lisärakennettukin tehostetusti. Juttelin parin nuoren merijalkaväen sotilaan kanssa, jotka kertoivat oman rotaationsa olevan 6 kk välein. Vaikuttivat pojat aika turhautuneilta olemiseensa Beirutissa. Sain heiltä matkaevääksi etelään USMC:n rautaisannoksen, joka oli muuten mielestäni tosi hyvää.

Niin sitten kävi, että lokakuussa -83 pommikuormuri keräsi vauhtia sillä avoimella kentällä ja ajoi rakennuksen pääovesta sisään ja selvä tuli siitä tukikohdasta. Tappiot muistini mukaan 242 kuollutta ja melkein samaan aikaan ranskalaisia vastaan tehdyssä iskussa toisaalla Beirutissa kuoli n. 50 sotilasta. Joskus on tullut mieleen, että olivatkohan tapaamani nuoret merijalkaväen sotilaat vielä palveluksessa Beirutissa, kun USMC:n tukikohta pommitettiin maan tasalle.

Silloin amerikkalaiset ja koko MNF oli aidosti auttamassa ja yrittämässä palauttaa Beirutia rauhallisempaan aikakauteen, ilman suurvaltataka-ajatuksia, mutta kaikille se ei sopinut ja niinpä sekin sisällissota jatkui vielä kauan senkin jälkeen, kun MNF oli poistunut alueelta.

In the service of peace