Tämä tapahtui UNTAG aikaan Namibiassa 1989, hieman ennen vaaleja. "Vaalihäirintä" Unitan sissien ja SWAPOn välillä oli kuumimmillaan. Kawangon rajajokiseutu oli levotonta. Erään paikallisten tappelun päätteeksi oli paikallinen kaveri saanut kirveestä selkään. Finbattiin silloinkin turvaudutiin hädässä.

Veimme loukkaantuneen läheiselle lähetysasemalle paikattavaksi. Tarkoitus oli siirtää ukko vielä samana iltana parempaan sairaalaan jatkohoitoon. Pimeään aikaan "medic-lentoja" hekolla teki vain Etelä-Afrikan (EA)armeija. Laskeutumis- ja noutopaikaksi oli sovittu yhdistetyn lähetysaseman ja terveyskeskuksen hekoplata.

Jäin vielä lähetysaseman työntekijöiden pyynnöstä valaisemassa plataa auton valoilla. Odottelimme aikamme ja pian kuuluikin hekon etäinen läpsytys pimeässä Afrikan yössä. Olin juuri valmistautumassa ampumaan valopistoolilla merkkiammuksen laskeutumispaikasta ilmaan. Samalla kuului joitakin vaimeita posahduksia ja sitten - ei mitään. Ihmettelimme hiljaisuutta porukalla  hetkenaikaa. Jonkunajan päästä saapui pilotti lentohaalareissaan kävellen ja ilmoitti hekon olevan rikki. Ei kai siinä sen kummempaa meidän osalta, kun potilaan hoitoon siirtokin tuntui järjestyvän EA:n toimesta seuraavaksi päiväksi.

Seuraavana aamuna kummastusta ja mielenkiintoa herätti tielle laskeutunut heko. Ja eikun katselemaan. Saavuttuamme paikalle alkoi syy pakkolaskuun selvitä. Pari roottorin lapaa oli rikki/haljennut kärjestä ja eräästä oli iso pala poissa. Kevlarkuituisten lapojen  hunajakennomainen rakenne näkyi aivan selvästi. Muutama nopein kaveri ehti napata valokuvia, ennenkuin EA:n sotilaat kieltivät touhun. Lisäsilmäilyssä huomiomme kiintyi rungon pariin reikään. Pyöreitä kuin mitkäkin. Aivan kuin luodin reikiä! Ja niitähän ne oli.

Nyt tuli omin silmin todistetuksi varusmiesaikana naureskeluakin herättänyt ilma-ammunta "heko oikealla" jne. touhu. Muutama lyhyt sarja pyörivään roottoriin, niin varmasti joku luoti repii jonkun lavan rikki. Lentohan loppuu lyhyeen kun vispilässä ei ole kunnon nostetta.

Tapahtumasta kirjattiin normaalit ilmoitukset eteenpäin. Kyselyitä ei tullut sen koommin perään. Jaa, miksei tullut? No siksi, kun heko oli tulossa rajan pintaa vasemmalta oikealle ja reiät olivat oikealla puolen... ja Unita oleili rajan takana vasemmalla puolen... että  silloinhan "omat" olivat pudottaneet EA-kavereidensa hekon pimeällä!! Näinkin käydä voi  "pimeimmässä Afrikassa"...

In the service of peace