Tämä tapahtui 2jk alueella Libanonissa huhtikuussa –87.

Olin lähdössä viemään suomiloman matkatavaroita nollaan. Neljäysillä oli sellainen tapa, että lomatavaroiden viejät menivät alkumatkan miinapartiona viiskymppiselle ja jatkoivat  loppumatkan yhdessä viiskymppsen lomallelähtijöiden kanssa jeepillä nollaa.

Miinapartio koostui kahdesta jalan kulkevasta fasusta ja heitä seuraavasta autosta. Kauniilla ilmalla oli kova tappelu siitä kuka joutuu ajamaan autoa. Matka oli noin viisi kilometriä ja lähes koko matka oli alamäkeä. Partio lähti liikkeelle joka aamu seitsemältä.
Oli aika sankka sumu  Kävelimme viiden päivän päästä kotiutuvan Fasu X:n kanssa. Pääsimme Kanalan kohdalle kun tiellä näkyi jotain. Vekotin näytti kaukaa henkarilta. Sanoin leikilläni kaverille, että pommihan se siinä. Kun pääsimme esineen kohdalle keksimme, että se oli tienvarsipommin laukaisin.

Se oli taattua ähly-tekniikkaa. Patteri ja nalli oli teipattu lujasti toisiinsa ja itse laukaisija oli tehty kahdesta vaneerisuikaleesta, litistetyistä pullon korkeista ja vaahtokumista.
Koska väline retkotti maassa arvelimme, että se oli pudonnut joltain ”kiireiseltä kulkijalta”. Tsekkasimme, että vekottimesta ei lähde mitään johtoja tai lankoja ja vinkkasimme auton paikalle. Nostimme laukaisimen autoon. Olisimme ottaneet patterin irti jo siinä vaiheessa mutta se oli niin loistavasti teipattu kiinni nalliin, että päätimme jättää kyhäelmän purkamisen tuonnemmaksi.

Viiskymppisellä ihmettelimme posen väen kanssa sytytintä ja me lomalle lähtijät lähdimme matkatavaroinemme kohti nollaa. Juuri kun olimme ajaneet auton posen portista ulos, kuului pamaus. Partiokaverini seisoi pihassa aivan verissään. Peruutimme välittömästi takaisin, haimme sidetarpeita ja paketoimme pienessä paniikissa kaverin. 
”Perkele, näillä aamuilla” sanoi fasu X ja sylkäisi verta. Molemmat kädet olivat auki  ja naamassa oli pieniä reikiä, joista tuli aika reippaasti verta. Kaverilla kävi tuuri. Toisessa Ray Banin linssissä oli reikä. Nallin sirpale ei kuitenkaan ollut jatkanut matkaansa silmään vaan kimmonnut pois.Kaveri oli varmuuden vuoksi laittamassa paperia laukaisimen koskettimien väliin kun nalli pamahti. Pamahdushetkellä fasu seisoi lantikan vieressä kasvot autoon päin auton oven ollessa auki. Nallissa on vain yksi gramma räjähdysainetta mutta aika tehokasta.  Räjähdyksen voimaa kuvaa se, että lant

sirpale kämmensyrjään. Siihen ei muistaakseni tarvinnut laittaa edes laastaria.
Kätensä telonut fasu vietiin ampulanssipasi Vesalla Naqouraan ruotsalaiseen kenttäsairaalaan tikattavaksi.

Kotiutumisen jälkeen fasulta lyhennettiin oikea käden peukaloa ensimmäiseen niveleen asti. 

In the service of peace