skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Presidentti Laurent Gbagbon vetoomus kannattajilleen ei ole lopettanut Norsunluurannikolla jo päiväkausia jatkuneita levottomuuksia. Gbagbon tukijat ovat yhä miehittäneet tiesulkuja maan suurimmassa kaupungissa Abidjanissa huolimatta pyynnöstä luopua YK:n vastaisista väkivaltaisista protesteista.
Rauhanturvaajat ovat käyttäneet mm. kyynelkaasua pitääkseen sadat julmistuneet mielenosoittajat etäällä maailmanjärjestön tukikohdasta. Abidjanissa on kuitenkin nähty myös merkkejä siitä, että tilanne olisi hieman helpottumassa. Osa kaupoista availi torstaina oviaan ja joissain osissa kaupunkia myös liikenne oli vilkastumassa.
Levottomuudet alkoivat aiemmin tällä viikolla, kun Gbagbon kannattajat suuttuivat kansainvälisen ryhmän ehdotuksesta hajottaa maan parlamentti, jonka toimikausi umpeutui taannoin. Heidän mielestään esitys oli puuttumista maan asioihin. Keskiviikkona neljä mielenosoittajaa sai surmansa, kun hallituksen tukijat hyökkäsivät YK:n tukikohtaan maan länsiosassa. Rauhanturvaajat avasivat välikohtauksessa tulen ja joutuivat vetäytymään asemapaikastaan.
YK:n turvallisuusneuvosto aikoo kokoontua torstaina käsittelemään Norsunluurannikon tilannetta. Diplomaattilähteiden mukaan neuvoston odotetaan näyttävän vihreää valoa pakotteille, joita voitaisiin määrätä yksittäisille hallituksen tai kapinallisten johtajille, jotka hidastavat rauhanprosessin etenemistä. Norsunluurannikko on jakautunut kapinallisten hallitsemaan pohjoiseen ja Gbagbon ja hallituksen johtamaan eteläosaan. Välissä ovat kansainväliset rauhanturvaajat. Norsunluurannikon sisällissota päättyi 2003. (Reuters, AP, DP, YLE24)

In the service of peace