skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Länsi-Afrikassa Norsunluurannikkolla ainakin kolme ihmistä on kuollut YK-joukkojen ja presidentti Laurent Gbagbon tukijoiden yhteenotoissa. YK-lähteen mukaan hyökkääjät ovat tuhonneet rauhanturvaajien leirit Giglossa ja Duekouessa ja bangladeshilaiset YK-joukot ovat joutuneet vetäytymään. Abidjanissa Gbagbon tukijat jatkavat katujen sulkemista. Satakunta tunkeutui keskiviikkona valtion tv-yhtiön tiloihin ja vaati viestinsä televisiointia. Tiistaina mielenosoittajat hyökkäsivät YK:n rakennusta vastaan Abidjanissa, mutta heidät torjuttiin kyynelkaasulla ja varoituslaukauksin.
Gbagbon tukijat vihastuivat YK:n välittäjien ehdotuksesta, että parlamentti eroaisi osana rauhanprosessia. Parlementti istuu perustuslakituomioistuimen siunaamalla yliajalla; varsinainen toimikausi umpeutui viime kuussa. Ggagbon tukijat pitävät YK:n esitystä puuttumisena maan itsemääräämisoikeuteen. Hänen Kansanrintama-puolueensa, FPI, ilmoitti tiistaina vetäytyvänsä väliaikaishallituksesta ja rauhanprosessista. FPI vaatii myös, että rauhanturvajoukkojen 7 000 YK-sotilasta ja 4 000 ranskalaissotilasta poistuvat Norsunluurannikolta.
Länsiafrikkalaisessa maassa puhkesi sisällissota presidentti Gbagbon tukijoiden ja kapinallisten välillä vuonna 2002. Seuraavana vuonna saatiin kuitenkin aikaan rauhansopimus. Hallitus ja presidentti Laurent Gbagbo jäivät valtaan maan eteläosaan ja pohjoisessa vallassa ovat kapinalliset. Välissä ovat kansainväliset rauhanturvaajat.
Rauha on ollut hatara ja YK:n nimittämillä välittäjillä on ollut kädet täynnä työtä. Viime syksynä YK salli Laurent Gbagbon presidenttiydelle ylimääräisen vuoden jatkokauden, jotta uusien vaalien järjestämiselle jäisi riittävästi aikaa. Joulukuussa rauhan näytti edistyvän, kun maassa sovittiin kansallisen yhtenäisyyden hallituksen perustamisesta. Mukaan tuli myös sisällissodan kapinallisten edustajia. Presidentti Gbagbon tukijat tosin raivostuivat tuolloinkin. Väliaikaishallituksen tärkein tehtävä aseistariisunnan lisäksi on nyt presidentinvaalien järjestäminen. (Reuters, AP, AFP, YLE24)

In the service of peace