Muutama viikko sitten sosiaalisessa mediassa nousi esiin Suomen Rauhanturvaajaliiton kaikessa hiljaisuudessa tekemä asuntokauppa. Liitto oli ostanut Pasilassa sijaitsevan kaksion jo viime kesänä. Asiasta oli päättänyt liiton hallitus.

Asia nousi todenteolla liiton jäsenten, eli jäsenyhdistysten tietoon vasta sosiaalisessa mediassa yltyneen myrskyisän keskustelun seurauksena. Keskustelu velloi puolesta ja vastaan. Iso kysymys nousi myös esiin: Miksi tämä salattiin jäseniltä?

Puheenjohtaja Mauri Koskela kertoi Hölkkärin haastattelussa, että ei asiaa ole millään tavoin salattu. Asuntokauppa on ollut liiton toimihenkilöiden ja hallituksen tiedossa. Samassa haastattelussa Koskela totesi, että jos jäsenyhdistysten henkilöjäsenillä on kysyttävää liiton asioista, niitä kannattaisi kysyä esimerkiksi oman yhdistyksen puheenjohtajalta, liiton toimihenkilöiltä tai hallituksen jäseniltä. Sosiaalisessa mediassa huutelu ei ole oikea kanava nostaa asioita esiin.

Koskela on kyllä oikeassa, että sosiaalinen media on väärä paikka vääntää asioista, mutta tämä asuntokauppa yllätti monen jäsenyhdistyksen puheenjohtajankin. Oman yhdistyksen puheenjohtajalta on paha kysyä liiton asioista, jos tietoa ei ole jaettu avoimesti jäsenyhdistyksille. Liiton toimihenkilöiden ja hallituksen jäsenten yhteystiedot löytyvät liiton verkkosivuilta kohtuullisen helposti, joten siitä asia ei jää kiinni, jos joku haluaa sisäpiiritietoja kysellä liiton johdolta.

En ota kantaa asuntokauppaan. Sen sijaan kyseenalaistan asiasta tiedottamisen. Jos asiaa ei kerran salailtu jäseniltä, miksi siitä ei ole kerrottu avoimesti? Millä aikajänteellä tämän asian kanssa olisi tultu julkisuuteen, mikäli sosiaalisessa mediassa ei olisi alkanut kyselyiden ja kommenttien vyöry?

Koko soppa olisi vältetty sillä, että asiassa olisi pelattu avoimin kortein. Kerrottu jo ennen asunnon hankintaa, että tämmöinen on suunnitelmissa. Se, että asia on toimihenkilöiden ja hallituksen tiedossa, ei tarkoita vielä avointa tiedottamista.

Toinen asia mitä tässä ihmettelen, on liiton toimihenkilöiden ylimielinen käytös sosiaalisessa mediassa. Asuntokauppaan liittyvissä kommentoinneissa oli mukana pari liiton toimihenkilöä, eikä heiltä juurikaan herunut ymmärrystä henkilöjäsenten närkästykseen. Liitosta eroavalle heiteltiin kommenttia, miten sota ei yhtä miestä kaipaa. Tuollainen käytös ruokkii entisestään kuvaa kahtiajakautuneesta liitosta. Eliittiin kuuluvat ”Pasilan miehet” vastaan tavalliset jäsenet.

Tämän sopan lopullinen hinta nähtäneen vasta loppuvuodesta, kun selviää miten moni jäsenyhdistyksen henkilöjäsen on vastalauseena liiton toiminnasta irtisanoutunut yhdistyksestään. Tietojeni mukaan lähtijöitä on useammastakin jäsenyhdistyksestä.

Lue Hölkkärin uutinen asuntokaupasta.

In the service of peace