Sosiaalisessa mediassa on tammikuun lopulla kuohunut oikein urakalla, kun Suomen Rauhanturvaajaliiton tekemä asuntokauppa nousi liiton jäsenyhdistysten jäsenten tietoon. Pelkästään Rauhanturvaajaliiton Facebook-profiilissa asia on kerännyt parin päivän aikana 150 kommenttia.

Kommenteissa kummastellaan ennen kaikkea sitä, miten liitto on tehnyt ison investoinnin salaa jäseniltään.

Suomen Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Mauri Koskela kiistää, että asiaa olisi mitenkään salailtu.

- Rauhanturvaajaliitto osti kaksion Pasilasta viime kesänä. Asiaa ei ole mitenkään salailtu. Liiton hallituksen jäsenet ja toimihenkilöt ovat olleet tietoisia asiasta, kertoo Koskela.

Kaupan taustalla on Koskelan mukaan se, että hankinnan kautta liiton varoja sijoitettiin järkevästi. Nyt varat ovat kasvamassa korkoa.

- Asunnolla on kolme käyttötarkoitusta, joista yksi on majoitus. Liiton asioiden hoitaminen vie paljon aikaa nimenomaan pääkaupunkiseudulla. Vuonna 2019 pääkaupunkiseudulla toimiminen vaati 150-200 hotelliyöpymistä, joista oma osuuteni oli 80 yötä. Tällä tavoin säästämme majoituskustannuksissa, koska nyt ei tarvitse majoittua hotellissa. Toinen käyttötarkoitus on se, että nyt meillä on tila missä voimme pitää esimerkiksi hallituksen kokouksia. Siitäkin kertyy säästöä, kun kokouksia varten ei tarvitse vuokrata erillistä kokoustilaa.

Kolmas käyttötarkoitus on Koskelan mukaan vielä valmistelussa, mutta puheenjohtaja raottaa asiaa sen verran että henkilöjäsenille asunto voisi olla yksi kriisinhallintakortin mukainen etu, jota voisi käyttää esimerkiksi vertaistukeen.

- Asiasta tiedotetaan lisää sitten kun olemme saaneet sen valmisteltua.

Koskela kiistää jyrkästi, että asunnon ostoa olisi mitenkään salailtu keneltäkään.

- Ei tätä ole salassa pidetty. Hallitus ja toimihenkilöt ovat tienneet tästä. Jälkikäteen on tietenkin hyvä miettiä, miten tästä olisi voitu viestiä eteenpäin. Usein vaiheessa olevien asioiden julkistaminen aiheuttaa väärinkäsityksiä.

Asuntoa ei hankittu lainarahalla.

- Lainaa ei otettu lainkaan. Toki asunto-osakeyhtiöllä itsellään on lainaa. Varsinaisia lainanhoitokuluja ei siis tule, mutta toki yhtiövastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta aiheutuu kuluja, kertoo Koskela.

Sosiaalisessa mediassa on tämän asian myötä noussut jälleen esiin Rauhanturvaajaliiton jakautuminen kahteen leiriin.

- En tiedä miten vahvasti tämä asia edustaa mahdollista kahtiajakautumista. Itselleni on tullut runsaasti myös positiivista palautetta. Kun viimeksi kokoonnuimme Raumalla, minulle jäi sellainen kuva, että meillä liitossa vallitsee hyvä ja yhtenäinen henki. Minun käsitykseni mukaan tämä vyöry on nyt lähtenyt liikkeelle väärinkäsityksistä.

Koskela on harmissaan siitä, miten jäsenistö kokee esimerkiksi hallitusten jäsenten olevan vääränlaisia henkilöitä.

- Joka vuosi puolet liiton hallituksesta vaihtuu. Voiko olla niin, että epäonnistumme henkilövalinnoissamme joka vuosi, kun aina tuntuu siltä "siellä on väärät henkilöt"? Toivotan kaikki tervetulleeksi ehdolle hallitukseen, ei tämä ole mitään salaseurahommaa.

Koskela muistuttaa, että liitossa ei tehdä itselle töitä vaan nimenomaan liiton jäsenten hyväksi.

- Aina ei nähdä ollenkaan mitä liitto tekee jäsenistön hyväksi lähtien aina vertaistuesta.

Puheenjohtaja toivoisi, että epäselviä asioita kysyttäisiin ensin esimerkiksi oman yhdistyksen johdolta tai liiton toimihenkilöiltä tai hallituksen jäseniltä kuin lähdettäisiin ensimmäisenä purkamaan asioita sosiaalisessa mediassa.

- Tuollainen toiminta vain repii liittoa rikki sisältäpäin, toteaa Koskela.

 

In the service of peace