skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Tietyt piirit ovat kummastelleet Suomen panostuksia sotilaalliseen kriisinhallintaan vaikka Puolustusvoimia kuristetaan mielettömillä säästötavoitteilla ja piirit ovat maalanneet mörköjä talon seiniin, kun reserviläisten kertausharjoitukset vähenevät. Ehkä nämä tahot ovat tarkoituksellisesti yhdistäneet kaksi aivan eri asiaa tarkoitushakuisesti toisiinsa. Puolustusvoimien kannaltakin on pelkästään hyvä, että kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistumisellemme on ulkopuolinen maksaja, eli UM ja PLM. PV:n omaa rahaa tähän ei "tuhlata".

Onneksi sentään on kansainvälinen kriisinhallinta eikä siihen kohdistu säästöpaineita.

 

Ulkomaan tehtävät ovat mitä parhainta kertausharjoitusta mitä rahalla vain voi saada. Niin reserviläisille kuin ammattisotilaillekin. Eikös panos kannata sijoittaa siihen, jossa on paras tuottokin?

Itse olisin vaatimassa lisää rahaa kattavaan kriisinhallintaan, jossa sotilaat ja siviilipuolen osaajat yhdessä suorittaisivat heille mandatoitua tehtävää. Katson, että muutaman vuoden aikana ulkomailla palvelevien sotapukuistemme määrää pitää nostaa tuonne lähelle tuhatta ja samalla ainakin pyrkiä kaksinkertaistamaan siviiilikrihaajien määrä tuonne kolmeen sataan.

 

Kaikki ammattilaiset ovat samaa mieltä, että sotilaallisesta kriisinhallinnasta ei saa säästää - jotkut uskaliaat, kuten minä, panostasivat lisääkin. Mielipiteitä voi lukea vaikka Hölkkärin Artikkeleista. Nyt, tässä poliittisessa ja taloudellisessa tilanteessa, tykätään suoltaa populistisia ja lyhytnäköisiä sammakoita suista, mutta kansainvälinen panostuksemme täytyy olla katsomista kauemmaksi ja pitkäjänteistä - nyt se ei sitä välttämättä ole.

 

Kun joka tapauksessa maksamme vuosittain niin YK:n jäsenmaksua ja YK:n erityistä rauhanturvamaksua, niin on meidän suomalaisten velvoite osallistua myös itse YK-operaatioihin, vaikuttaa ja vahtia miten rahaamme käytetään. Osa, eli noin kolmannes, Suomen maksamista rauhanturvadollareista palautetaan tilillemme takaisin. Osallistuminen YK-operaatioihin on siis taloudellisesti puoltavaa - se maksaa noin 2/3 siitä, mitä Nato/EU-operaatioihin osallistumisemme.

In the service of peace