Tunnettu mielipidevaikuttaja, televisio- ja radioesiintyjä, feministisen Tulva-lehden päätoimittaja Anne Moilanen varoittaa suomalaisia naissotilaita lähtemästä Afganistaniin. Ainakaan ei pidä kuvitella, että A-maassa taisteluihin osallistuva länsinainen saisi esimerkillään jotenkin parannettua paikallisten naisten asemaa.

- Kysyisin sinne lähtevältä suomalaiselta, miksi hän haluaa mennä osallistumaan toisen maan barbaariseen sisällissotaan, tappamaan paikallisia naisia ja lapsia ja kenties tapattamaan myös itsensä, Moilanen sanoo.

Nimittäin Afgoissa paska osuu ISAF-joukkojen tuulettimeen ikävän usein. Saksalaiset ovat vahingossa tilanneet ilmaiskuja siviilien niskaan, pohjoismaisten sotilaiden harhaluodit ovat vammauttaneet kollegoita ja sivullisia. Samanlaiset isotkin tyräykset olisivat mahdollisia suomalaisillekin, hyvistä aikeistamme ja varovaisuudesta huolimatta.
Useimmat ISAF:iin osallistuneet länsimaat ovat jo hiljaisesti myöntäneet operaation kääntyneen isoksi epäonnistumiseksi, ja pyrkivät nyt mahdollisimman siististi häipymään koko maasta.

Moilasen mielestä kaikkien Afganistan-keikkaa pohtivien naisten ja miesten on syytä miettiä todellisia motiivejaan.

- Toivon, että syy lähteä ei olisi raha. Jos syy on seikkailunhalu, se kauhistuttaa minua, en sitä ymmärrä. Jos syy on ideologinen, että henkilö haluaa omalla panoksellaan vaikuttaa demokratiakehitykseen Afganistanissa, olisin hyvin skeptinen. ISAF-operaatio on ollut ulkopoliittisesti tärkeä Natolle ja Yhdysvalloille, Afganistanille ei niinkään.

- Sanoisin, että älä lähde, kuuluu Moilasen neuvo suomalaisfaitterinaiselle.

Suomella on esimerkiksi ruotsalaisiin verrattuna huomattavasti vähemmän naisia operaatioissaan. Puolustusvoimien johdon mukaan naissotilaita pitäisi saada enemmän etenkin Afganistaniin, koska he pystyvät miehiä paremmin saamaan kontakteja eristettyinä eläviin paikallisiin naisiin.

Kentällä todellisuus on silti toista kuin juhlapuheissa. Suomalaiset naisrauhanturvaajat ovat Moilasen mukaan kertoneet, että asenteet heitä kohtaan ovat pysyneet etenkin kovissa operaatioissa tylyinä. Naiset on koettu turhaksi painolastiksi kovanaamamiesten joukkoon.

- Olen pasifisti. Toivon silti, että jos nainen sotimaan menee, hänen annetaan sotia tasavertaisena miehen rinnalla. Uskon, että Afganistan-operaation taustalla on ollut myös jaloja tarkoitusperiä, ainakin alussa, mutta tilanne on muuttunut. Siellä on nyt sota.

Moilasta ärsyttää, että suomalaispäättäjät yrittävät puhua ISAF-operaatiosta naisiin vetoavasti, tyyliin ”Suomi on Afganistanissa, jotta tytötkin pääsisivät siellä kouluihin”. Oikeasti Afganistanin nykyhallinto ja paikallispäälliköt eivät piittaa tippaakaan naisten oikeuksien ja olojen kohentamisesta.

In the service of peace