Kosovossa puhjenneissa mellakoissa on pohjimmiltaan kyse demokratian toteutumisesta. Serbienemmistöisessä Pohjois-Kosovossa järjestetyissä aluevaaleissa valittiin muun muassa pormestareita. Pormestareiksi valittiin albaaneja.

Mediatietojoen mukaan vaalit toteutettiin täysin laillisesti, mutta alueen serbiväestö boikotoi vaaleja. STT:n mukaan vaalien äänestysprosentti oli erittäin pieni, vain noin 3,5 prosenttia.

Serbiväestö nousi barrikadeille vaatimaan albaanipormestareiden eroa. Tilanne kärjistyi mellakoinniksi, kun albaanipormestarit yrittivät päästä työpaikoilleen serbiväestön protestoidessa.

Vaalien lopputulos kärjisti useamman kuukauden jatkuneet erimielisyydet itsenäiseksi vuonna 2008 julistautuneen Kosovon ja Serbian välillä. Viime kuukausina kiistaa on ollut muun muassa energiajakelusta ja autojen rekisterikilvistä.

Tilanne Kosovon ja Serbian välillä on tällä hetkellä erittäin räjähdysherkkä. Serbian armeija on nostanut valmiuttaan ja joukkoja on lähetetty Kosovon rajalle.

STT:n haastatteleman lähetystöneuvos Heli Hyypiän mukaan Kosovossa on huonoin tilanne moneen vuoteen. Jännitteet ovat kasvaneet vaarallisen korkealle.

 

In the service of peace