23 suomalaista rauhanturvaajaa evakuoitiin Libanonista kotimaahan 12. huhtikuuta suomalaisessa kriisinhallintajoukossa ilmenneiden koronatartuntojen vuoksi.

Evakuointilento saapui kotimaahan myöhään maanantai-iltana 12. huhtikuuta. Lääkintäevakuointilento toteutettiin Ilmavoimien Casa-kuljetuskoneella. Evakuoidut rauhanturvaajat asetettiin hoitoon ja karanteeniin Puolustusvoimien tiloihin.

Kaikkiaan 9 henkilöä kotimaahan tuoduista on toistaiseksi antanut positiivisen koronatestinäytteen ja heidän terveydentilansa on tällä hetkellä hyvä. Altistuneet, mutta toistaiseksi oireettomat rauhanturvaajat ovat karanteenissa vähintään 14 vuorokautta. Kotimaahan saapuneiden läheiset ovat tietoisia tilanteesta.

Tartunnat ilmenivät suomalaisessa kriisinhallintajoukossa 25. maaliskuuta palvelusvapaalta kotimaasta palanneiden joukossa. UNIFIL- operaation käytänteiden mukaan lomalta palaava joukko asetetaan operaatioalueelle tullessaan 14 vuorokauden mittaiseen karanteeniin ennen operatiivisiin tehtäviin palaamista. Tartunnat koskevat karanteenissa olleita, eivätkä he ole altistaneet operaatioalueella muita rauhanturvaajia.

Rauhanturvaajien evakuointiin kotimaahan hoidon ajaksi päädyttiin sen vuoksi, että UNIFIL -operaation ja suomalaisen kriisinhallintajoukon oma erikoissairaanhoidon kapasiteetti on hyvin pieni. Vaativaa ja äkillistä erikoissairaanhoitoa vaativissa tapauksissa operaatiossa tukeudutaan pääsääntöisesti paikallisiin keskussairaalatasoisiin yksiköihin Beirutissa. Libanonin oma terveydenhuoltojärjestelmä on ollut jo pitkään ylikuormittunut maan oman koronatilanteen ja muiden tekijöiden vuoksi. Vallitsevassa paikallisessa tilanteessa ei olisi voitu taata sitä, että mahdollisesti vakavan tautimuodon saanut suomalainen rauhanturvaaja olisi päässyt operaatioalueella tarvitsemaansa hoitoon. Koko altistusketjun evakuoinnilla pyritään ehkäisemään jatkotartunnat operaatioalueella.

Nyt kotimaahan evakuoidut altistuneet rauhanturvaajat palaavat operaatioalueelle vähintään 14 vuorokauden karanteenin ja negatiivisen koronatestituloksen jälkeen. Sairastuneet palaavat operaatioalueelle negatiivisen testituloksen ja terveydentilan arvioinnin jälkeen.

Suomalainen kriisinhallintajoukko Libanonissa jatkaa operatiivista toimintaansa normaalisti koronarajoitukset huomioon ottaen, eikä tilapäisellä henkilöstövajauksella ole merkittävää vaikutusta joukon valmiuteen tai suorituskykyyn. Suomi osallistuu operaatioon osana ranskalaista pataljoonaa.

Asiasta uutisoi Puolustusvoimat verkkosivuillaan.

In the service of peace