MINUSMA on YK-johtoinen kriisinhallintaoperaatio Malissa. UN Photo/Marco Dormino

Puolustusvoimat valmistautuu lähettämään MINUSMA-operaatioon erikoislääkäreitä. Ensimmäinen ryhmä aloittaa toimialueella helmikuussa 2017.

Ruotsi on pyytänyt Suomea tukemaan Malin MINUSMA-operaation lääkintähuoltoa suomalaisilla erikoislääkäreillä. Kyseessä on enintään kahdeksan hengen ryhmä.

Suomalaislääkärit toimivat osana ruotsalaista joukkoa Timbuktussa Malin keskiosissa. Yhtäaikaisesti operaatioalueella toimii 1-3 suomalaista kerrallaan, noin kahden kuukauden mittaisissa jaksoissa. Ruotsin Suomelle esittämän tukipyynnön mukaisesti operaatioon lähetettävät lääkärit ovat ampuma- ja räjähdevammojen hoitoon erikoistuneita.

Yhteistyö sotilaallisessa kriisinhallinnassa vie osaltaan eteenpäin Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyötä. Osallistuminen vaativaan kriisinhallintaoperaatioon tuottaa Puolustusvoimille lääkinnällistä suorituskykyä. Lisäksi hankitaan kokemusta operaation vaatimuksista henkilöstölle ja kalustolle.

Tasavallan presidentin 9. toukokuuta 2015 tekemän päätöksen mukaan Suomen vahvuus MINUSMA-operaatiossa on enimmillään 20 sotilasta. Lääkäriryhmän lähettäminen toteutetaan sen puitteissa.

MINUSMA on YK-johtoinen kriisinhallintaoperaatio Malissa. Operaatio muun muassa tukee Malin laillista hallintoa saavuttamaan ja ylläpitämään turvallinen toimintaympäristö maan jälleenrakentamiseksi. Suomi on ollut mukana operaatiossa sen perustamisvuodesta 2013 alkaen.

Asiasta uutisoi Puolustusvoimat verkkosivuillaan.