skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Lähi-idän poliittinen ilmapiiri on kiristynyt ilmojen lämmettyä. Seuraavassa on esitetty läpileikkaus perustuen alueen uutislähteisiin. Israelin ja palestiinalaisten hataran tulitauon voidaan sanoa käytännössä romuttuneen kun kummatkin osapuolet suorittavat kostoiskuja vuorotellen. Palestiinalaiset ampuvat Gazasta Qassam-rakettejaan Israeliin ja Israelin ilmavoimat suorittavat ilmaiskuja valitsemiinsa kohteisiin. Israelin asevoimat eivät ole suorittaneet mittavampia maaoperaatioita Gazan alueella, vaikka ovat kalustoansa sinne keskittäneet. Syynä tähän epäillään olevan Syyrian tilanteen mahdollinen eskaloituminen. Israelissa on uutisoitu useasti lähestyvästä sodasta Syyrian kanssa. Israelin tiedustelulähteiden mukaan Syyria on tehnyt mittavia aseostoja ja uuden kaluston vahvistamana Syyria olisi uudelleen ryhmittänyt sekä vahvistanut joukkoja Golanin vastaisella rajalla.

Syynä Syyrian miekkojen kalustelulle arvioidaan olevan se, että nappaamalla Israelilta pienen palan takaisin saisi Syyria paremmat neuvotteluasemat kun rauhanneuvottelut alkaisi Israelin kanssa oikein toden teolla. Israelissa ollaan nostamassa valmiutta tämän uhan takia ja esim. Israelin turvallisuuskabinetti on ottanut asialistallensa aiheeksi Syyrian rintaman.

Libanonissa on sisäpoliittinen tilanne niin solmussa, että maan luisuminen jälleen sisällissotaan on lähellä. Tulevaisuutta ennakoiden voidaan sanoa Libanonin armeijan ja palestiinalaisten ääriryhmien välisten yhteenottojen lisääntyvän. Libanonin hallituksen ja Hizbollahin kireät välit johtanee jossain vaiheessa isompaakin yhteenottoon osapuolten välillä. Samalla nähtäneen pystyykö Syyria pitämään näppinsä erossa Libanonista, luultavasti ei. Hizbollah on täydentänyt aseistustansa ainakin sille tasolle, joka sillä oli ennen viime kesän yhteenottoa Israelin kanssa. Nähtävissä on että uusi yhteenotto syntyy jälleen jossain vaiheessa - viimeistään jos yhteenotto Israelin ja Syyrian välillä alkaa.
Uhkakuvat alueella ovat pahat, mutta ainakin alueen virallisilla tahoilla on vielä halua ratkaista ongelmat diplomatian keinoin. Alueen tilanteeseen vaikuttaa myös Irakin ja Iranin tapahtumat sekä suurvaltojen väliset suhteet.

 

In the service of peace