skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

Nelosen Uutiset kertoi Suomessa ensimmäisenä, että Benazir Bhutton kuolemaa ryhtyy tutkimaan YK. Entinen Pakistanin pääministeri Bhutto murhattiin joulukuussa 2007, kun hän oli puhumassa vaalitilaisuudessa Rawalpindissä. Benazir Bhutto palasi Pakistaniin monen vuoden maanpaon jälkeen aikomuksenaan uudistaa maansa harjoittamaa politiikkaa. Muutama päivä myöhemmin hänet murhattiin.
Pakistanin entinen presidentti Pervez Musharraf syytti Taleban-liikettä murhasta. Nykyinen presidentti Asif Ali Zardari vaati YK:ta selvittämään murhan. Hänen mukaansa osa Pakistanin tiedusteluelimistä on saattanut sekaantua murhasuunnitelmaan.
Väkisinkin herää kysymys, että miksi Bhutton murhaa aletaan selvittämään vasta nyt, ja vielä YK:n taholta. Miksi sitä ei yritetty selvittää, kun asia oli vielä ajankohtainen? Herää kysymys, mitä Pakistanin valtasuhteissa nyt on muuttunut?

Libanonin entinen pääministeri Rafik Hariri murhattiin Beirutissa vuonna 2005. Murhasta syytettiin aluksi Syyrian armeijan ja tiedustelun joukkoja. Haririn tiedettiin rikkoneen välinsä presidentti Basar al-Assadiin vaatiessaan Syyrian joukkojen vetäytymistä maasta. Tämä oli otollista myös Yhdysvaltain Bushin hallinnolle, joka oli nimittänyt Syyrian "pahan akseliin" kuuluvaksi ja halusi eristää maan taloudellisesti. Muitakin epäiltyjä esitettiin, kuten al-Qaida, jolle Haririn läheiset suhteet Saudeihin olivat punainen vaate, tai Israel, joka pyrki jatkuvasti heikentämään Libanonia, tai Iran, joka vihasi maallista Hariria.

Vuoden 2005 lopulla YK asetti saksalaisen syyttäjä Detlev Mehlisin johtaman tutkimusryhmän, joka vahvisti seitsemän kuukauden tutkimusten jälkeen Syyrian turvallisuusjoukkojen syyllisyyden ja pidätti neljä epäiltyä. Tämän jälkeen tutkimukset kuitenkin hyytyivät. Maaliskuun 1. 2009 aloitti YK:n erikoistuomioistuin Leidschendamissa Alankomaissa johdossaan kanadalainen Daniel Bellemare. Ensitöikseen tuomioistuin vapautti neljä pidätettyä, jotka olivat istuneet jo kolme vuotta libanonilaisessa vankilassa. Toukokuussa 2009 saksalainen Der Spiegel -lehti sai haltuunsa "dokumentteja", joiden mukaan Hizbollahin erikoisjoukot olisivat iskun takana.

YK ei koskaan pystynyt todentamaan Syyrian eikä Hizbollahin osuutta Haririn murhaan. Voisiko YK:n tutkimusryhmä Pakistanissa oikeasti selvittämään Benazir Bhutton murhan, koska "muutkaan" eivät ole sitä saaneet selvitetyksi? Voisiko olla niin, että Haririn eliminaation taustalla olisi ollut salamurhista tunnettu Israelin Mossad? Voiko olla vain sattumaa, että vain muutama päivä ennen paluutaan Pakistaniin Benazir Bhutto mainitsi BBC:n Daniel Frostin haastattelussa sheikki Omarin tapattaneen Osama bin Ladenin.
En usko olevani kovinkaan väärässä kun arvioin, että näitä murhia ei, tarkoituksella, koskaan selvitetä.

In the service of peace