skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

bisser_kiehelaTaasen kun BisserWisser lepää ajan hermolla, niin asetti hän kuulusteluun Mikko Kiehelän todennäköisin syin epäiltynä. Komisario Kiehelä haluaakin vastata tekemisistään julkisesti ja riisuu itsensä asevyöstä asettuen hajareisin kysymyksien viereen:

BisserWisser: Saamieni tietojeni mukaan istut Suomen Rauhanturvaajaliiton hallituksessa. Millaisia asioita ajat tai haluaisit ajaa toiminnan kehittämiseksi?

Mikko Kiehelä: Olen ylpeä paikastani Suomen Rauhanturvaajaliiton hallituksessa. Pidän liittoa ensisijassa maanpuolustusjärjestönä, jonka tehtävänä on mm. sotilaallisten taitojemme verestäminen ja maanpuolustushengen lujittaminen. Taustastani johtuen olen eräänlainen yhteysupseeri siviilipoliisien ja varsinaisen rauhanturvaajien välillä. Suurimpana haasteena pidän nuorten rauhanturvaajien saamista mukaan toimintaan.

BW: SSiviilielämässä palvelet lain ja järjestyksen saralla. Millainen rt-tausta sinulla on ja missä kaikkialla olet palvellut?

MK: Työskentelen komisarion virassa tutkinnanjohtajana Kouvolassa. Rauhanturvaamiseen pääsin mukaan varsin myöhään. Palvelin vuoden Namibiassa pataljoonan esikunnassa sotilaspoliisiupseerina 1989-1990 UNTAG operaatiossa.
Sittemmin ennätin käymään sotilastarkkailijakurssin, mutta vuonna 1994 olin viiden ensimmäisen suomalaisen poliisin porukassa Mosambikissa poliisitarkkailijana YK:n ONUMOZ operaatiossa.
Vuonna 1997 olin muutamana kuukauden WEU:n (Länsi-Euroopan unionin) poliisikouluttajana Albaniassa ja sittemmin 2001-2002 vajaan vuoden samassa maassa EU:n poliisineuvonantajana.
Olen lisäksi ollut vuonna 2000 kahdesti EU:n ja YK:n vaalitarkkailijana Zimbabwessa ja Tansaniassa.

BW: Voiko rt-matkoista saada oppia, tietoa tahi muuta sellaista ammattitietotaitoa joita vaikkapa itse pystyt Suomen oloissa hyödyntämään?

MK: Uskon meidän kaikkien oppineen missioillamme paljon. Ainakin oma elämänkatsomukseni on avartunut ja toki olen saanut kansainvälistä koulutustakin. Siviilipoliisin toiminta etenkin Afrikassa on kuitenkin enemmän antamista, kuin saamista ammatillisessa mielessä. On kuitenkin pidettävä mielessä, että se mitä me täällä pohjolassa pidämme ainoana oikeana menettelytapana, ei välttämättä sellaisenaan sovellu päiväntasaajan olosuhteisiin ja kulttuureihin. Maassa maan tavalla!

BW: Palvelet tällä hetkellä Sudanissa poliisina. Mikä sai miehen Afrikkaan?

MK: Vastauksena kerron, että olen menettänyt sydämeni Afrikalle jo Namibiassa ja olenkin missioiden ohella lomaillut melko monessa eteläisen Afrikan valtiossa. Katsotaan nyt, miten äijän käy!

In the service of peace