skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

bisser_tikkaNyt kun olemme päivittäneet vuosilukumme, on hyvä kaivella myös menneitä. BisserWisser jatkaa vastauksiinpakottamisoperaatioitaan ja operaatioalueen sinänsä harmittomalle verkkopolulle tallusteli pahaa-aavistamaton kankaanpääläinen Martti Tikka. Siitä se tilanne kehkeytyi niin merkittäväksi, että SitRep kirjoitetaan näin:

BisserWisser: Sinuthan tunnetaan lähinnä kamerasi takaa, sillä olet vuosien ajan vanginnut filmille erilaisia asioita monista eri operaatioista. Kauanko olet kameran kanssa heilunut ja mistä moinen kiinnostus?
Martti Tikka: Sitä en osaa sanoa mistä moinen kiinnostus on tullut, mutta ensimmäiset mustavalkoiset kuvat kehitettiin naapurin pihasaunassa jo viisitoistavuotiaana. Varsinainen ”kameran kanssa heiluminen” alkoi vasta 80-luvun alkupuolella. Tällöin sain silloisen työnantajani (YK-Koulutuskeskus) modernin kamerakaluston käyttööni. Kalustoa käytinkin ahkerasti matkoilla jotka suuntautuivat käynnissä olleisiin rauhanturvaoperaatioihin sekä erilaisten koulutustilaisuuksien ja tapahtumien ikuistamiseen. PvKvK:n kuva-arkistossa onkin melkoinen kuvamateriaali 17 palvelusvuoden ajalta.

BW: Missä operaatioissa olet itse palvellut ja koska?
MT: Kyproksella 1972-73 suomiradioasemalla, Suezilla 1975 suomiradioasemalla ja Libanonissa 1987-88 viestitoimiston toimistoupseerina.

BW: Miten mielestäsi suomalaiset rauhanturvaajat, kalusto ja varusteet ovat muuttuneet vuosien varrella?
MT: Rauhanturvaajat eivät ole muuttuneet vuosien aikana. Ammattitaitoista porukkaa ovat aina olleet ja ovat varmasti nykyisinkin. Kaluston suhteen tunnen parhaiten viestilaitteet ja tämä ala on kehittynyt melkoisesti 70-luvun ajoista. Kyproksella ja Suezilla toimin suomiradioasemalla. Kotimaan yhteydet pidettiin sähkötyksellä ja kaukokirjoittimilla. Kyseinen radiokalusto lienee jo Riihimäellä viestimuseossa ja sähkötystaitokin taitaa olla jo hakusessa. Nykyisin yhteydet toimivat loistavasti ja suomalaisethan ovat niittäneet melkoisesti kunniaa ja mainetta viimeisten operaatioiden viestijärjestelyistä.
Koulutuksesta kerron pienen esimerkin 1975 tammikuulta:
Suezille lähtevä koulutusyksikkö oli sulloutunut Niinisalon varuskunnan elokuvateatteriin kuulemaan ensiapuluentoa. Luennoitsija, nuorehko naishenkilö, kaivoi kansiostaan koulutuspaketin.
Paketti piti sisällään ensiaputoimenpiteet paleltumavammojen hoidossa ja purilaiden teosta sekä potilaan evakuoinnista hevosella. Koulutuspaketti oli varmasti asiallinen, mutta Suezin lämpöön ja olosuhteisiin lähteville se oli melkoinen yllätys. Tällä esimerkillä tarkoitan sitä, että nykyisin koulutuksen suunnitteluun ja koulutukseen on panostettu huomattavasti enemmän kuin 30 vuotta sitten.

BW: Marjatta Hinkkala joutui vastaamaan erääseen kysymykseen, johon sinutkin nyt asetan. Mikä erityinen tapahtuma, henkilö tai muu asia on erityisesti jäänyt mieleesi, jonka olet filmille vanginnut?
MT: Mieleen jääneitä erityisiä tapahtumia lienee useitakin, mutta kenraali Ensio Siilasvuon siunaustilaisuus Helsingin Kallion kirkossa 1.2.2003 oli yksi erityinen tapahtuma jonka olen saanut tallennettua filmille. Toinen tärkeä tapahtuma oli tammikuussa 2004. Tällöin tallensin omien kaksosten syntymän jälkeiset ensihetket.

BW: Millaisin tuntein tai odotuksin seuraat Sinibarettiliiton nimen ajanmukaistamiskeskustelua?
MT: En suuremmin ole kiinnittänyt huomiota kyseiseen keskusteluun. Jos suuri raati katsoo, että nimen olisi aika vaihtua, niin ei siinä mitään, nimi vaihtukoon. Pärjään kyllä varmasti uudenkin nimen kanssa.

LUKIJAN lisäkysymys 11.2.2005

Jack Z: Olen tavannut M T:n ohimennen Kosovossa useita kertoja ja haluiaisin tiedustella seuraavaa.
Olitko M T Kosovossa ja muissa operaatioissa (esim. unmee) vain työsi puolesta käymässä?
Koska itse tapasin Kosovossa teidät luultavasti kymmeniä kertoja. Vai olenko kenties törmännyt kaimaasi tai lähes muuten samannäköiseen mieheen?
MT: Kosovossa olen käynyt pari kertaa vain työni puitteissa (YK-KoulK:n viestiupseeri) ja samalla olen taltioinut filmille eri kohteita ja tapahtumia. Olet varmasti tavannut kaimani / kaksoisolentoni, jos puhut kymmenistä tapaamisista. UNMEEssa olen käynyt kaksi kertaa. Pääjoukon mukana 2003 kesällä ja kotiuttamisen yhteydessä joulukuussa 2004. Nämä kaksi matkaa ovat olleet pelkästään kuvausmatkoja.


In the service of peace