skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

bisser_kangasLeveällä laajakaistan partiopolulla tallusteltuaan BisserWisser istahti bittivirran äärelle sammuttaakseen tiedon janoaan. Varrella virran istui myös kenttärovasti, barettiveli, opettaja, väitöskirjaillut tohtori ja hieno mies Seppo Kangas. Niinpä BisserWisser änkeytyi hänen seuraansa udellakseen perimmäisiä kysymyksiä.

BisserWisser: Miellyttävää kellon aikaa ja kalenteriajankohtaa Seppo. Olet rauhanturvaajien pappi ja sitä kautta ehkä hengellinen johtaja. Miten rt-pappi ”johtaa” rt-seurakuntaa?
Seppo Kangas: Vanhana – ehkä jo liiankin – Golanin imaamina ja Maanpuolustuskorkeakoulun krovastina haluan edelleen muistuttaa johtamisen peruslaadusta: johtaminen on johdettavana olemista. Pahin vaihtoehto, johon aina silloin tällöin törmää, on johtaja, jolta puuttuu sekä kompetenssi että sisäinen arvovalta. Hänen ainoa johtamisvälineensä on narsistinen persoonallisuushäiriö ja retoriikan keinoin toteutettu itseihailu. Hänellä ei ole johdettavana olemisen tajua! Papin etuoikeutena on palauttaa mieliin kuva vaikkapa Syyrian arolta, jossa paimen (leader) johtaa hänelle uskottua laumaa aron ankarissa oloissa. Nöyrästi, ylhäältä apua kysellen ja laumaansa palvellen.

BW: Sinut tunnetaan Lähi-idän asioiden tutkijana. Kerropa mistä tämä johtuu.
SK: Kesäsodasta -67 lähtien olen Lähi-itää seurannut ja siellä ravannut. Papin tietojuuret kun ovat niissä maisemissa. Ja katso: maailman tapahtumien napa ja ruutitynnyrin palolanka on edelleen siellä. Seurattavaa siis riittää.

BW: Mistä mielestäsi Irakin sodasta on kysymys?
SK: Vallasta ja sen käytöstä. Öljystä ja vahvemman oikeudesta päästä siihen käsiksi. Ja siitä, että nyky-Irak on synteettinen valtio jo syntyjään. Kuten Libanonkin! Se on pidetty yhdessä läjässä ja koossa vain diktatuurin ottein. Mitä tapahtuu tulevina vuosina? Sitten on vielä kyse islamista, joka islamistisessa versiossaan on edelleen maailmanvalloitukseen pyrkivä. Kristityt ja muun malliset militantit antavat islamismille lisäoikeutuksen irrationaaliselle toiminnalle.

BW: Pitääkö mielestäsi vanha väittämä ”Ei rauhaa ilman Syyriaa” vielä paikkansa?
SK: Syyrian alueella ei ole rauhaa ilman Syyriaa. Kuten ei Suomenkaan alueella ilman Suomea.

BW: BisserWisserin haastattelussa Elisabeth Rehn peräänkuulutti, että ”rauhanturvaajan asioista vaietaan liiaksi”. Pitäisikö rauhanturvaajan asioista puhua avoimemmin?
SK: Vaietaanko? Rauhanturvaajat ovat niin kovaa sakkia, että en usko heidän vaikenevan, jos on sanottavaa. Poliitikot ovat oma rotunsa. He puhuvat ja jättävät puhumatta omien motiiviensa ajamina. Siis faitterit osallistumaan asiallisesti ja tiukasti heille tuttuun ja tärkeään keskusteluun.

BW:Sinäkin olet sinibaretin kantaja. Pitäisikö Suomen Sinibarettiliiton ajanmukaistaa nimensä nykypäivää vastaavaksi?
SK: Yhdistykset hoitavat yhdistyslain maassa asiansa sääntöjensä mukaan. Liittoon kuulumattomana en siis yritä neuvoa yhdistystä, jonka asioissa minulla ei ole puheoikeutta. Sinibarettiani kannan ylpeydellä edelleen.

Lisäkysymys 26.7.05:

Lukija: Palvelitko Kyproksella 1972 -1973 sotilaspapin tehtävässä? Hallussani on valokuva jossa Kykko Camp'in platalla trio veisaa jotain hengellistä. Eräs kuvan henkilöistä muistuttaa kovasti sinua Seppo.

Jos olet kuvassa, niin mikä oli kyseinen tilaisuus?
SK: En ollut tuolloin Kyproksella, enkä nyt heti muista, kuka se saattoi olla.

In the service of peace