bisser_ramstenBisserWisser teki nettihyökkäyksen Fincentiin Niinisaloon ja sermien kätköistä löytyi tämänkertainen uhri. Uhri tunnetaan parhaiten mil.fi:n rauhanturvaaja-osion utelupalstan vastaajana.

BW: Vuodenaikaa Hra Pra. Olette näköjään juuri vastailemassa Usein kysyttyä -palstanne, joten tämähän on hyvä hetki häiritä Teitä. Ymmärtääksenne hankitte väkeä rt-joukkoihin. Mikä on huonoin tapa saada rt-innokkaan nimensä valittujen joukkoon?
Peter Ramstén: Iltapäivää vaan BW. Pitää paikkansa, että valitsen reserviupseerit eri rauhanturvaoperaatioihin. Huonoin tapaa lienee se, että soittaa minulle 42 kertaa kuukauden aikana, myös viikonloppuisin tehdyt soitot ovat hieman kiusallisia (voi lopulta olla enemmänkin hakijan osalta kiusallista). Väsytystaktiikka ei kuitenkaan pure, joten se soittojen määrä ei vaikuta. Varmin keino millä ei pääse on, että lupaa jotain, että pääsisi, esim. mökkiviikonloppuja tai maailmanympärysmatkaa, silloin ei ainakaan pääse mihinkään.

BW: Millainen tekijäjoukko teillä täällä hankinnassa on ja miten työt jaetaan?
PR: Me puhumme rekrytoinnista, ei hankinnasta. Se on sitten eri ala, he hankkivat materiaalia. Me rekrytoimme ihmisiä. Seuraavassa lyhyesti päätehtävät. Kaikilla on useita eri tehtäviä.
Meillä on toimialapäällikkö joka vastaa koko alan toiminnasta sekä sotilastarkkailijoiden sijoittamisesta.
Hakukäsittelijän tehtävänä on alipäällystön ja miehistön hakemusten käsittely, hän sitten joko hyväksyy valmiuteen tai ei.
Sovellusvastaavamme ylläpitää henkilöstörekisteriä sekä laatii tilastoja. Jokaisella operaatiolla on sitten rotaatiosihteerinsä joita yhteensä viisi kappaletta, jotka valitsevat alipäällystön ja miehistön reserviin hyväksytyistä. SRJK:lla (Kosovo) on kaksi kpl. SRJA: lla (Afganistan) on yksi, YKSRJE:llä on kaksi (josta toinen myös SRJA:n ja toinen SRJBIH:n), SRJBIH:llä kaksi (josta toinen myös YKSRJEE:n). Sen lisäksi että he valitsevat väkeä, he myös vastaavat mm näiden operaatioiden henkilöstöasiakirjoista. Lisäksi he valitsevat väkeä mm kursseille, kutsuvat henkilöstöä kursseille jne. jne. Itse valitsen reserviupseerit kaikkiin operaatioihin ja eri kursseille, valmistelen palkatun henkilöstön tehtäväänmääräyksiä sekä laadin ja esittelen reserviläisten tehtäväänmääräyksiä. Teen myös kokoonpanot eri operaatioihin sekä vastaan Usein kysyttyä palstaan.

BW: Mitkä kriteerit pudottavat hakijan heti valmiusjoukosta?
PR:Toimintavalmiusreserviin ei hyväksytä henkilöitä joilla on huonot arvostelut varusmiespalveluksesta tai aikaisemmasta rt-palveluksesta, tiettyjä sairauksia, rangaistu siviilissä. Myös ikä on karsiva tekijä. Kaikkia hakijoita ei myöskään oteta reserviin vaikka täyttäisikin kaikkia kriteereitä.

BW: Mikä on huonoin tai typerin kysymys mitä faq-palstalle on tullut?
PR: Jaa-a. Tuohon on vähän vaikeata vastata. Voi olla, että se joka on mielestäni lähettänyt typerimmän/huonoimman kysymyksen, niin lukee myös tätä, niin hän voisi sitten loukkaantua. Sanotaan mieluimmin sitten näin, että turhauttavimmat ovat nämä joihin löytyy jo vastaus sivuilta. 99 % kysymyksistä on kuitenkin asiallisia ja tarpeellisia. Joskus tulee todella hauskoja kysymyksiä. Ja kysymyksethän voi lukea www.mil.fi/rauhanturvaaja/useinkysyttä joten jokainen voi ehkä itse päätellä.

BW: Lopuksi kysyn, mitä ja/tai monta eri väännöksiä olette sukunimestänne kuullut/nähnyt väännettävän?
PR: Olen jo seonnut laskuissa. Koska nimeä voi vääntää niin monella tavalla ja väännetään monella tavalla, sekä ruotsiksi että suomeksi. Puuduttavin on se erääseen bandiin liittyvä vääntö, sitä kun kuulee melkein päivittäin. Ja kaiken lisäksi en pidä ko. bandin musiikista. Parhaimmat väännökset löytyvät sitten useimmiten virallisista asiakirjoista.

In the service of peace