bisser_vainionpaa

Onko Applella näppinsä pelissä iSAF-operaation rahoituksessa ja oliko sitä jo iFOR:ssakin? Entä onko Applen päämaja iHQ? Näihin mieltäjärsiviin kysymyksiin tokko saadaan vastauksia näkyvissä olevan kvartaalin aikana, joten kannattaa kysyä sellaisia kysymyksiä joihin saa. Väärinajattelija BisserWisser oli pudottelemassa menneen talven lumia sähköpostilaatikon katolta ja lumikuorman keskeltä löytyi hyvin säilynyt auringonpaiste nimeltään Jaska V. Joten ohan se Vee, että haastatteluksihan se meni.BisserWisser:
Olet Rauhanturvaajaliiton hallituksen jäsen ja Puolustusvoimien vakituista "uusaliupseeri"-henkilökuntaa. Mikä ihme sai Sinut asettumaan ehdolle RT-liiton hallituksen ehdokkaaksi ja mitä asioita haluat siellä ajaa?

Jaakko Vainionpää:
Kyllä se "IHME" on nimeltään Kimmo Wirén. Jos ei nyt fyysistä "painostusta" niin henkistä hyväksikäyttäen iski heikkoon kohtaan ja sai minut lupautumaan ehdolle. No oikeasti sitä oli aika otettu kun edes otettiin puheeksi ja keskusteltuamme Kimmon kanssa oli päätös aika helppo. RT-toiminta on minulle antanut todella paljon josko nyt voisi ns."maksaa velkaa".

Se mitä haluan tuoda "tapetille" on se kokemus minkä olen saanut useammalta komennukselta ja useilta palvelustovereilta matkan varrelle.
Huollon osaajana on minulla ollut mahdollisuus tavata vaikutusvaltaisiakin henkilöitä matkan varrella joihin vieläkin on kosketuspintaa olemassa.
Puolustusvoimat niin kuin muutkin valtion laitokset ulkoistavat kovaa vauhtia ostopalvelujen hankkimista ja kaikenlaiset menot supistetaan minimiin.
Niin tärkeää kuin esimerkiksi palveluksesta palaavien palautetilaisuudet/vastaavat ovat niin uskoisin , että PV pyrkii käyttämään niin paljon "talon sisällä" olevaa henkilöstöä kuin mahdollista.Tässä on se kohta jossa voin tuoda RT-kokemustani jaettavaksi kun nyt sattuu vielä olemaan työpiste samalla "markilla"

BW: Olet tietääkseni käynyt monta tuhatta rt-missiota läpi ja lisäksi vielä EU:n valmiusjoukkoja. Missäs kaikkialla oletkaan palvellut ja mitä näistä keikoista on jäänyt mieleen niin hyvässä kuin pahassa?

JV:
Nyt olisi mielenkiintoista tietää millä kertoimella herra BW laskee nämä missiot. Ei niitä ole kuin 8 RT-keikkaa ja 2 BG -keikkaa.
No 22-vuotis lahjaksi sain "lennon" Golanille -86 (UNDOF)eli vietin rotaatiopäivänä synttäreitä.Siellä vierähti 16 kk 2. JK:n pässikomppanian alla. Olihan se mahtava aloitus nuorelle miehenalulle jos vertaa nyt niitä jotka varusmiepalveluksen jälkeen lähtevät suoraan A-maahan.Yhtään väheksymättä sitä pääasiassa YK-n lipun näyttöä jota siellä suoritmme.
Toinen komennus samaiselle alueelle -90 jossa 12 kk kului nopeasti. Toki silloin Bush senior päätti aloittaa Irakin turneen. Siitä seurasi se, että suunnitelmamme perheen alueelle tulosta venähti viidellä kuukaudella. No kun he vidoin alueelle pääsivät (siis Tiberiakseen) niin viihtyivät siellä 7 kk. Tuona aikana itse toimin FINN-Villan hoitajana joka sijaitsi Tiberiaksessa.
-92 Jugoslavia (jonka halki muuten ajelin "läyhyllä" -87) päätti "hajautua" tai sehän aikakirjoihin on merkitty 25.6-91 Kroatian ja Slovenian julistauduttua itsenäisiksi.
No sinne lähetettiin rakentajapataljoona UNPROFOR ja sinne siis 6 kk.
-94 pikakomennuksella lähtö Libanoniin (UNIFIL), oli edellinen kokki saanut sulkaa- 9-46 kutsui 10 kk. Siellä jouduin oikeasti ensikertaa tekemisiin RT-komennuksien kolikon toisen puolen kanssa. Oli lähelleampumisia katjusha-iskuja.(-90 Golanin 22 kovaa kaasuhälytystä (nykyään suojeluhälytys) näin jälkiviisaana ei tuntuneet miltään) Oppi myös sen, että IKAROS-valaisurakettia (punainen) ei pidä käsitellä jos juuri on sivellyt käsillään aurinkovoidetta suojakseen. No meni lähti se kuitenkin sinne minne piti.
-96 Bosnia IFOR/SFOR eka rotaatio oli hieno mennä kun etujoukot olivat saaneet jo paikat melkein kuntoon 12 kk vierähti nopeasti.

-99 KFOR/NSE todella mielenkiintoinen komennus. Etujoukkona Maken puolelle valmistelemaan pääjoukon tuloa. Sen lisäksi, että perhe tuli alueelle myöhemmin 4 kk ajaksi on mieleen painuva muisto seuraava:
Eiköhän se mennyt niin, että kun pääjoukon suunniteltu rajanylitys Makesta Kosovon puolelle viivästyi kun kalusto oli vielä matkalla saimme tehtävän etsiä majoitus 600 hengelle.Sehän ei nyt olekkaan ihan helppoa Skopjen kaltaisessa kaupungissa. No hankkijamme kekkasivat yhden messukeskuksen josta vuokrasimme hallitilat. No entä ruokailu.. sain sen hoitaakseni. Haa idea.. MÄKKÄRI.. oli siellä mammat ihmeissään kun tilasimme 600 ateriaa ja mukaan ja vielä kolme eri kertaa...Jälkeenpäin kun kävimme lasten kanssa niin aina saivat jäätelöannokset pyytämättä.
02- ISAF Afganistan, jälleen pikakomennus leirissä tarvitaan oma keittiö. No se perustettiin yhteistyössä Swedujen kanssa. Mielenkiintoinen ja aivan erilainen komennus kuin edelliset. 8 kk tällä kertaa.

Ilmeisesti homma meni hyvin koska -04 Maimanan aloitukseen tarvittiin kööki ja tekijä. Sinne siis aluksi ilman statusta kun se saatiin oli lupa käyttää aseellista voimaa tarvittaessa. Huollollisesti erittäin vaikea (nykyään haastava) operaatio.Pitkän etäisyydet huonot liikenneyhteydet. ) 9 kk siinä meni.
Sitten menikin jo melkein puolitoista vuotta kun kysyttiin kiinnostaisiko nämä BG- hommat. siinä vierähti kaksi vuotta. Näinä kahtena vuotena sai kyllä todella hyvää koulutusta lähinnä omasuojaan liittyen. Useasti kävi kyllä mielessä miten on "uskaltanut" lähteä ennen reissuun sillä koulutuksella mitä kulloinkin sai... jälkiviisaus sitä se varmaan on.
 

BW: Mitä lisäarvoa tuot Porin Prikaatiin kokemuksellasi?

JV:
Nykyisessä tehtävässä yksikön vääpelinä toimiessani on varmastikin etua kun on saanut tai joutunut toimimaan haatavissa ja vaikeissakin olosuhteissa. On tottunut siihen, että asioita joutuu hoitamaan itse ja sitä vastuutakin ottamaan. Parin sadan varusmiehen yksikkövahvuudessa eteen tulee jos jonkilaista huolta ja murhetta heidän taholtaan. Kun vielä vääpeli vastaa mm yksikön sisäjärjestyksestä niin varusmiesten kuin henkilökunnankin osalta on kokemus eri operaatioista siinäkin avuksi.
Lisäksi olen lupautunut olemaan Prikaatin käytettävissä KRIHA-palautetilaisuuksissa.

BW: Sinulla on siis kokemuksia sinisestä ja vihreästä baretista. Jos Suomi päättäisi hakea Nato-jäsenyyttä, niin miten siihen suhtautuisit?

JV:
Oli siinä välissä vielä mustakin baretti. Sanotaan, että Suomi on jo nyt NATO-yhteensopivampi kuin moni natomaa.
Oma mielipiteeni asiasta kuitenkin on kun tuolla maailmalla eri joukoja olen nähnyt niin se, että tulisiko Suomesta ns. nettomaksaja.
Meillä on hyvä kalusto ja paljon teknistä osaamista.
Kun vaan ei kävisi niin kuin sille perheen pienokaiselle joka muutti uuteen lähiöön ja naapurin lapset kun huomasivat miten hienoja uusia leluja hänellä on pyysyvät mukaan hiekkalaatikolle mutta ehtona se , että lelut mukaan ja vain tällä laatikolla sai niillä leikkiä ei tuolla naapurin laatikolla. Tulokas halusi miellyttää ja mukaanvaan. Ei aikaakaan kun taas tultiin pyytämään hiekkalaatikolle vaan nyt ei tulokas päässyt kun oli kotona hommia, no ei sinua tarvita oli kommentti, mutta lelut me sinne otamme näinhän oli se sopimus.
Yhteiset EU joukot ja vaikkapa yhteispohjoismaiset joukot se on kyllä OK. Ei Suomen saa heittää hukkaan sitä kokemusta mitä on hankittu jo Rauhanturvasektorin alalta.

BW: Aliupseeriliitto on ay-kassa ja edistää myös kriisinhallintatehtävissä palvelevien aliupseerien asiaa. Pitäisikö mielestäsi SKVJ-koulutetun reserviläisturvaajan liittyä au-liittoon?

JV:
Se olisi jopa suotavaa. Onhan siitä jo maininta aliupseeriliiton toimintaperiaatteessakin "Aliupseeriliitto edustaa sotilaallisen kriisinhallinnan ammattilaisia".
 Mielenkiintoinen ja varmasti kehitettävä kohde. Ja varsinkin jos lähtee alueelle onhan silloin kotiuduttuaan jo työttömyysturvakin huomioitu ainakin jos palvelus kestää yli 10 kk.

In the service of peace