skip to main content

Palautetta sivustosta voi antaa Facebookissa tai Kuso- Kulkee palstalla.

Ja sit hei, sun kandee liittyy jäseneksi. Muistat vaan valita paikallisyhdistykseksi Hölkkäri On Web.

bisser_kullbergBisserWisser sähköpostiurkinta on taas osoittanut toimivuutensa. Internetin rantakaislikosta kuului suhinaa, joka sai BisserWisserin hyökkäämään paikalle verkkosilmäisen haavin kanssa. Haavin tai seulan pohjia kaiveltuaan suhinan lähteeksi paljastui Kriisinhallintakeskuksen johtaja, everstiluutnantti Rolf Kullberg:

 

BisserWisser: Nimeäsi on nähty RT-piireissä vilahtelevan jo vuosikymmenien ajan. Missäs kaikkialla olet kansainvälisissä toimissa toiminut?

Rolf Kullberg: Aloitin nämä hommat YKSV:ssä Golanilla 1988 -1989. Sieltä menin suoraan Puolustusministeriöön, missä vierähtikin 11 vuotta. Ensin YK-toimistossa ja sitten sen seuraajassa Rauhanturvaamistoiminnan vastuualueella (RTTVA). Päätehtävänä oli suomalaisten rauhanturvajoukkojen huollon järjestelyjen suunnittelu sekä rauhanturvaamistoiminnan rahoituksen suunnittelu ja seuranta. Siinä tehtävässä tulikin kierrettyä kaikki operaatiot pari kertaa vuodessa. Tehtävään kuuluivat myös uusien operaatioiden perustamiseen ja päättyvien operaatioiden purkamiseen liittyvät asiat.
Kun kansainvälisen toiminnan johtosuhteita edellisen kerran tarkistettiin vuoden 2001 alussa, siirtyivät kaikki ”käytännön” tehtävät PLM:stä Pääesikuntaan. Palvelin Pääesikunnan kansainvälisen osaston rauhanturvasektorilla vuodet 2001 – 2002. Tehtävä liittyi edelleen kansainvälisen huollon suunnitteluun.
KFOR-operaatiossa palvelin 2002 – 2003 ja viimeksi UNTSOssa Lähi-idässä Observer Group Lebanonin päällikkönä 2005 - 2006. Sitten kutsuikin jo Porin Prikaati.


BW:
KRIHA-keskus on nyt ollut toiminnassa jonkun aikaa. Toimintojen ja ihmisten muuttaessa paikasta toiseen on varmasti ollut tekemistä. Missä tilanteessa siellä Säkylässä ollaan nyt?
RK: Porin Prikaatin Kriisinhallintakeskus on ollut toiminnassa 1.1.2007 alkaen. Näiden puolentoista vuoden aikana olemme mielestämme saaneet luoduksi toimivan koulutustapamallin kriisinhallintatehtäviä varten. Toiminta on jo vakiintunut ns. rotaatiokoulutuksen osalta. Toki pyrimme koko ajan kehittämään koulutusta vastaamaan yhä vaativampia haasteita. Kriisinhallintajoukkojen ja yksittäisten koulutettavien antama palaute on ollut ensiarvoisen tärkeää.
Saimme juuri Pohjoismaisen Taisteluosaston purettua, nyt on Afganistanin koulutus parhaillaan käynnissä ja Kosovon syksyn rotaation koulutussuunnitelmia valmistellaan.
Yleinen käsitys on, että Puolustusvoimien Kansainvälisen Keskuksen tehtävät siirrettiin Niinisalosta Kriisinhallintakeskukselle Säkylään. Näinhän asia ei ole, vaan PVKVK:n tehtävät siirrettiin kyllä Säkylään, mutta kokonaisvaltaisesti Porin Prikaatille. Meillä on vain koulutustehtävät, henkilöstöosasto/PORPR hoitaa kriisinhallintatoimintaan liittyvät henkilöstöalan tehtävät (esim. rekrytointi), huolto-osasto ja huoltokeskus vastaavat joukkojen täydennysmateriaalitoimituksista jne.


BW: Miten suomalainen rauhanturvaaminen/kriisinhallinta on mielestäsi muuttunut 90-luvulta tähän päivään vai onko se? Pitääkö aina muistaa puhua sotilaallisesta kriisinhallinnasta (poliittisella tasolla) vai rauhanturvatoiminnasta (faitterien kesken)?

RK: Kyllähän se on muuttunut. Operaatiot, joihin osallistumme, ovat yhä vaativampia. Tämä näkyy myös koulutuksessa. Jos muistelemme esim. Golanin ja Libanonin koulutusta tsekkareineen ja YK-tervehdyksineen, niin ovathan asiat muuttuneet. En kritisoi sen ajan koulutusta, se oli silloin ja sillä pärjättiin.
Tänään yksittäisen sotilaan henkilökohtaiset sotilaalliset taidot ovat korostuneet. Rauhanturvaajan peruskoulutus on tänään hyvin lähellä taistelukoulutusta.
Kyllähän kriisinhallinta – termi alkaa olla jo aika vakiintunut. Täytyy muistaa, että kriisinhallintatehtävissä palvelevat sotilaat ovat edelleen virallisesti rauhanturvaajia eivätkä mitään kriisinhallitsijoita.


BW:  Palataan vielä kerran Libanoniin. Miksi teidän perheessä ei osteta jaffa-appelsiineja?
RK: Kuten aikaisemmin mainitsin, palvelin UNTSOssa Libanonissa OGL:n päällikkönä 05 – 06. Tuohon ajanjaksoon osui Libanonin sota 2006, jonka me siellä olleet saimme mitä karuimmalla tavalla kokea. Siviilien kärsimykset, kylien hävitykset ja kuoleman pelko sekä alaisten ja palvelustovereiden menehtymiset ovat kokemuksia, joita ei koskaan saa mielestä pois. Näiden aiheuttajan tapahtumista antama virallinen selitys ei minulle kelpaa. Tämä on minulle hyvin henkilökohtainen asia.

 
BW: Hölkkäri On Webin lukijat kaipaavat muinaista Peter Ramsténin ajankohtais-palstaa mil.fi -sivuille. Voitko luvata että vastaava palvelu tulee vielä nettiin?
RK: En voi toisten puolesta luvata, mutta olen lähes satavarma, että nyt kun Porin Prikaatiin saatiin kansainvälisen tiedottajan tehtävä, johon onnistuttiin vielä rekrytoimaan faitteri, niin tämä nettipuoli tulee varmasti kehittymään.

In the service of peace